L'actual candidat a les llistes de Junts per Catalunya, Jaume Alonso-Cuevillas, ha matisat la resolució del TSJC com a catedràtic i especialista en dret processal. Així doncs, aquest òrgan jurídic ha presentat de "forma provisional la suspensió cautelaríssima".

I Cuevillas diu que es fa "mentre es decideix la definitiva suspensió cautelar del decret que no suspenia sinó desconvocava les eleccions del 14-F i les ajornava al 30 de maig". I és en aquesta darrera afirmació on hi ha el matís: el decret en cap cas suspèn una data sinó que la desconvoca i la interpretació que fa el TSJC de l'acció del Govern és totalment diferent.

Més enllà de la lectura jurídica, Cuevillas no nega l'embolic i el rebombori que genera aquesta situació i, en un fil que acaba de publicar a Twitter, ironitza amb tot plegat: "Supera-ho, Groucho, más madera". En clau més electoralista i de posicionament del partit que representa, també es fa una pregunta amb segones: "Suposo que el candidat socialista ho valora molt positivament, el ministre de Sanitat potser no tant". Cuevillas fa referència a aquesta doble cara de Salvador Illa compartint públicament els dos càrrecs dins aquesta transició cap a la campanya definitiva catalana.

Per entendre-ho millor, cal llegir què ha publicat exactament el TSJC: "La sala contenciosa suspèn de forma cautelar i provisional el decret que convocava les eleccions el 30 de maig. Per tant, passa a estar provisionalment en vigor el decret que les fixava per al 14 de febrer. La sala té pendent de resoldre altres recursos amb mesures urgents sol·licitades per, fins ara, 6 demandants".

En canvi, si ens fixem en el decret que desconvoca la primera data, cita: "Es deixa sense efecte la data de les eleccions del 14 de febrer". I agafant-se a l'informe dels Serveis Jurídics, s'aposta per un "ajornament a conseqüència de la pandèmia i l'evolució a seguir". Diferències, d'entrada, de forma i contingut.

Els magistrats del TSJC argumenten que mantenir suspeses les eleccions mentre es decideix definitivament si es poden celebrar o no el 14 de febrer o si cal un ajornament, com ha considerat el Govern, provocaria una situació d'inseguretat jurídica i no es podrien respectar els terminis en el cas que finalment les eleccions s'hagin de fer d'aquí a un mes. Fonts de Vicepresidència asseguraven ahir a ElNacional.cat que estan preparats per si continua l'escenari del 14-F.