Aquest dilluns el Consell per la República ha llançat una nova ofensiva per debilitar l'estat espanyol, una nova crida a la campanya ja presentada l'any passat sobre l'objecció fiscal. La iniciativa, #ProuMonarquia, té l'objectiu de deixar de mantenir aquells organismes i institucions que promouen la repressió, i fer-ho practicant l'objecció fiscal, una acció reivindicativa que consisteix a mostrar el rebuig a una institució que va contra els principis ideològics propis, per a finançar-ne una altra amb la qual comparteixes valor: en cap cas és evasió fiscal, i és per això que el Consell recorda que els impostos objectats s'han d'ingressar a una altra institució.

Però per què? Segons explica el Consell, l'any 2021 la suma del cost de la Casa Real Española, la Guardia Civil i la Polícia Nacional, a banda de la justícia espanyola, representen un total de 7.281.734.620€, el que es tradueix en uns 350 euros per contribuent. És així que, per tal de "deixar de mantenir la repressió espanyola", la campanya #ProuMonarquia anima a que els diners que es deixen de pagar a través de la declaració de la renda, s'ingressin a altres institucions o entitats socials que defensin i treballin pels valors republicans. En aquest sentit recorden que des del Consell i davant la crisi de la covid-19, van impulsar el Fons Republicà d'Acció Solidària (FRAS), fons que proposen com un dels espais on destinar-hi els diners. Els diners que s'ingressin a aquests fonts, segons el Consell, aniran destinats a "dotar d'estabilitat i robustesa financera les estratègies d'avenç cap a la plena materialització de la república, aprofitant la seguretat jurídica derivada del fet d'estar fora de la jurisdicció espanyola". ​

 

El risc mínim

En una atenció als mitjans d'aquest dilluns, la membre del Govern del Consell en funcions Aurora Madaula ha animat a que aquesta acció interpel·li a tot el moviment independentista: "Té risc mínim pel qui el fa, i si la fa molta gent, té un gran impacte de desgast de l'Estat". Així mateix, ha assegurat que la campanya d'enguany inclourà assessorament de la Coordinadora d'Advocacia de Catalunya per a qui ho necessiti, i ha ressaltat que es tracta d'una acció coordinada amb els consells locals del Consell per la República.

En la mateixa roda de premsa Toni Castellà ha explicat els passos a seguir: triar l'import, fer la declaració i fer l'objecció fiscal. També ha destacat que l'objecció fiscal no és il·legal, sinó al·legal, i ha animat a fer-la amb la finalitat de "fer pedagogia i preparar a la ciutadania per a l'exercici d'una eina tan potent en la història del món com l'objecció fiscal, que comporta un desgast reputacional de l'Estat".

Al web de la campanya, on hi ha desglossat quant costa la repressió a cada ciutadà segons cada organisme, el Consell anima a deixar de mantenir la monarquia perquè és una "institució caduca, corrupta, anti-democràtica, hereva del règim franquista i avaladora de la repressió contra el poble de Catalunya". En la mateixa pàgina mencionen una cita de l'autor de La desobediència civil, Henry D.Thoreau: "Si 1.000 persones deixen de pagar els seus impostos, tal mesura no és ni violenta ni cruel, mentre que si els paguen, permeten a l'estat cometre actes de violència i vessar la sang dels innocents. Aquesta és la definició d'una revolució pacífica".