Sovint és més important trobar un culpable que trobar una solució. Tirar pilotes fora davant un error és una maniobra poc lluïda però efectiva, i passar les responsabilitats a un altre és una manera de fer veure que un no té culpa de res.

El passat 12 d’octubre, en el marc de l’acte militar commemoratiu de la Festa Nacional espanyola, la Patrulla Águila, l’esquadró acrobàtic de l’Exèrcit de l’Aire espanyol, va intentar dibuixar una bandera espanyola al cel, però no se’n va sortir. Al final es va pintar una bandera creativa en blanc i vermell, on les franges grogues i una de les vermelles van acabar totalment descolorides.

Com ja va passar l’any anterior, amb l’aterratge precipitat d’un paracaigudista contra un fanal, el nyap de la bandera va ser motiu de tota mena de conyes a les xarxes socials, però no hi va haver gaires explicacions de per què havia passat. De fet, malgrat convertir-se en riota generalitzada, fins i tot Patrimoni Nacional va donar per bona la bandera, sense cap mena de vergonya, crítica ni autocrítica.

Ara, quan pràcticament ha passat un mes d’aquells fets, El Confidencial Digital ha explicat què va passar i de qui en va ser la culpa. Sobre què va passar, l’explicació és tècnica: l’avió que havia de pintar un dels extrems vermells  va patir una avaria en el sistema de pressurització que injecta el color, en concret, segons el mitjà esmentat, va haver-hi una fuita en l’ampolla de nitrogen que proporciona pressió. No s’especifica perquè la franja central va ser més blanca que groga.

El més curiós de tot plegat és que l’Exèrcit de l’Aire ja ha assenyalat el culpable de tot plegat: la cancel·lació d’exhibicions i vols a causa de la situació derivada de la crisi sanitària del coronavirus, ja que això hauria impedit comprovar en ocasions prèvies el correcte funcionament dels sistemes.

L’excusa de mal pagador és sorprenent: Si s’haguessin fet més exhibicions, el nyap hauria passat abans i s’hauria pogut esmenar, però la Covid-19 ho va impedir. Tota una filosofia de la vida.