La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha assegurat que no tem que la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O ni la resposta que impulsin les institucions catalanes al dictamen posi en perill el pacte entre el PSC i JxCat que la va portar a dirigir l'òrgan supramunicipal.

"No em preocupa. El que ens va portar al pacte va ser el municipalisme, el llenguatge que ens uneix," ha dit en una entrevista d'Europa Press en la qual ha reconegut la distància que separa a ambdues formacions en d'altres qüestions.

Concretament, ha explicat que "en el tema nacional el PSC té una posició i JxCat en té una altra de totalment diferent, fins i tot antagònica, però, si es posen en el centre els ajuntaments i els serveis que des de la Diputació s'han de realitzar", l'entesa està assegurada.

"Si posem a sobre de la taula el que ens diferencia, probablement, aquí sí, tindrem problemes i serà més complicat en el govern de la Diputació", ha reflexionat la presidenta socialista.

Ha assumit que, de resultes del dictamen del Suprem, "tensió, segurament, n'hi haurà", però ha recordat que, en el passat, fa dos anys, es van viure moments molt tensos en la societat i les institucions.

"És cert que amb el temps tot s'ha tranquil·litzat una mica. També les relacions personals, d'amistat, de feina i entre les institucions. Ara tots estem previnguts que vindrà un moment complicat. Crec que aquella experiència de fa dos anys, probablement ens ajudarà a veure les coses de forma diferent", ha afirmat.

Ha posat la Diputació i els ajuntaments com a exemple d'acord entre diferents colors polítics i ha assumit que els pactes són "més complicats amb persones a la presó".

"Això el venim dient fa més de dos anys i, no és que estiguem acostumats, però forma part de la realitat", per la qual cosa ha demanat d'esperar a llegir la sentència abans d'aventurar-se a valorar els efectes de la mateixa.

Sobre la resposta a la sentència que prepara el president de la Generalitat, Quim Torra, amb qui va mantenir dijous la seva primera reunió oficial com a alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Marín ha dit que, "depèn de quines decisions es prenguin, bé no farà" a Catalunya.

"Desgraciadament tenim una experiència no molt llunyana. Espero que la reacció sigui adequada. Tots som conscients que aquesta sentència generarà un moment àlgid i amb certa tensió, no serà neutra (en la societat), però confio que el més aviat possible puguem superar aquesta situació i tirar endavant amb màxima normalitat", ha explicat.

En aquest sentit, ha defensat que "la prudència és una bona cosa, igual que el sentit comú, que moltes vegades és menys comú del que sembla", i ha demanat de tenir una actitud racional i certa tranquil·litat per abordar un moment que no preveu senzill.

"De totes les experiències passades s'ha d'aprendre i d'aquesta també hem après. Espero que no repetim els errors del passat", ha raonat.

Sobre les eleccions

Entre les possibilitats que s'han estudiat com a resposta a la sentència hi ha la de la convocatòria electoral i Marín creu que "allò desitjable és que totes les institucions poguessin treballar amb els mandats establerts de quatre anys", encara que considera que, si el Govern no aconsegueix tirar endavant els Pressupostos, probablement, el 2020 hagi de convocar-les.

Sobre un eventual govern de concentració, ha dit que té sentit constituir-ne un però depenent de l'objectiu: "Si és per tirar endavant Catalunya, els interessos dels catalans, l'economia, etcètera, en podem parlar. Si és per a una cosa que no té a veure amb el que tu representes i amb què ha de fer un govern, serà complicat".