En només dos anys, Inés Arrimadas ha ensorrat un partit de nova creació, però amb aires de lideratge. Ciutadans s'havia arribat a convertir en la tercera força a l'estat espanyol per davant d'altres partits històrics i treia pit de ser l'alternativa al bipartidisme del PP i el PSOE. Amb el seu lideratge, Arrimadas ha malmès més d'una dècada d'història dels taronges, un partit fundat el 2005 amb un objectiu clar de fer un discurs de l'odi contra l'independentisme català i de vendre's com un liberalisme actualitzat que Europa reclamava.

Però més enllà de les sensacions, els números destrossen i arrosseguen tot el projecte de l'encara líder, qui venia per fer més gran el projecte després del fracàs d'Albert Rivera en els darrers temps. De demanar a crits a finals del 2019 que ella fos l'escollida, a voler que marxi com més aviat millor. Els que ja no són dins ho demanen públicament i els que encara s'agafen a algun càrrec o escó, ho filtren als mitjans. El darrer exemple el trobem amb Alberto Espinosa, qui va ser diputat al Parlament de Catalunya per Ciutadans: "Una gestió desastrosa. Arrimadas, si et queda un mínim de dignitat i generositat, has de dimitir amb tota la teva executiva".

Fracàs a Catalunya, Madrid, Castella i Lleó i Andalusia

Els resultats que ha encaixat la de Jerez de la Frontera són pèssims amb ella al capdavant: a Catalunya, de 36 a 6 escons; Madrid, de 26 a 0; Castella i Lleó, de 13 a 1; Andalusia, de 21 a 0. Tenint en compte les eleccions del 2022, l'únic que ha sabut salvar-se és el diputat lleonès Francisco Igea, que ha passat de la vicepresidència de la Junta d'aquesta comunitat a ocupar un seient al parlament autonòmic. L'estratègia d'Igea ha estat radicalment diferent a la dels seus companys, Edmundo Bal (Madrid) i Juan Marín (Andalusia), perquè va voler desmarcar-se per complet d'Arrimadas i apartar-la de la campanya.

Arrimadas encara ven optimisme

En paral·lel, Juan Marín va haver de sortir sol ahir per encaixar la derrota, mentre Arrimadas ho veia des de casa i va limitar el seu escalf a un tuit: "Moltes gràcies, Juan Marín i el conjunt de companys de Ciutadans Andalusia, pel seu esforç i gran tasca, en la Junta d'Andalusia i en aquesta campanya. I gràcies als més de 120.000 andalusos que segueixen confiant en el projecte liberal, que hem de reimpulsar entre tots". Així doncs, l'encara líder continua convençuda que té futur i els seus assessors l'aconsellen que continuï venent optimisme. 

Amb l'agenda electoral en clau autonòmica tancada, ara queda el repte de les municipals el 2023. El dubte és si Arrimadas encara hi serà per explicar-ho o Ciutadans prendrà una decisió definitiva abans.