Fa tot just una setmana que bars i restaurants tornen a estar oberts. No tots, aproximadament un terç dels locals romanen tancats perquè no tenen prou espai per garantir les mesures de seguretat o perquè amb el toc de queda que els obliga a abaixar la persiana a quarts de deu de la nit, no els surt a compte. El sector reclama que es retardi l'hora de tancament fins a la mitjanit. Mentrestant, Barcelona ha anunciat que l'ampliació de terrasses, que s'han guanyat a la calçada, ha vingut per quedar-se. L'actual mobiliari provisional i de formigó es redissenyarà per fer-lo permanent

A l'espera de saber si el Govern de la Generalitat autoritzarà l'avenç a la fase 2, previst si tot va bé pel 7 de desembre —en ple pont de la Puríssima—, els hostalers fien la seva facturació al bon temps. Les terrasses són l'únic espai que poden omplir al 100%. El passat cap de setmana, el dissabte plujós els va assecar la caixa. Llei de Murphy. Mentrestant, el Gremi de Restauració de Barcelona ha aconseguit que l'Ajuntament es comprometi a allargar l'ampliació de terrasses —que es va impulsar durant la primera desescalada del confinament— fins al 31 de desembre de 2021. I a convertir en definitives totes les que s'han posat substituint l'espai per a cotxes. 

Al llarg dels darrers mesos, l'Ajuntament ha rebut 6.731 sol·licituds de bars i restaurants per ampliar les seves terrasses o aconseguir llicència de terrassa quan no en tenien. Dues de cada tres propostes aprovades són ampliacions de terrasses ja existents, i la resta són permisos per a noves implantacions. De totes les peticions, se n'han concedit la meitat, 3.129. El màxim nombre de denegacions han estat a Ciutat Vella i Gràcia. Per a tots els establiments que no han aconseguit permís, s'obrirà un nou termini d'un mes per tornar-ho a demanar.

Acabar amb el formigó

La intenció del consistori és refer l'estètica dels elements que delimiten les terrasses a la calçada, fins ara provisionals, perquè puguin ser definitius. És a dir, acabar amb els pilons de formigó i la pintura groga i transformar-ho amb un nou mobiliari fet d'algun altre material, per exemple fusta o plàstic reciclat. L'han batejat com a "procés de dignificació", que es treballarà amb les escoles de disseny i arquitectura de la ciutat. En aquests moments s'està treballant en el disseny d’un moble-plataforma d’ampliació de vorera que integri millor les terrasses en calçada i garanteixi l’accessibilitat i la seguretat. L’Ajuntament obrirà properament una convocatòria a empreses del sector perquè facin propostes de prototips. 

Segons dades de l'equip de Colau, 23.000 metres quadrats d'asfalt que fins ara es destinava al trànsit s'han reconvertit i els ocupen ara bars i restaurants. Per posar-hi una altra xifra, s'han eliminat 4.100 places aparcament per col·locar 8.600 noves taules per a la restauració; s'ha passat de 24.000 al març de 2020 a 32.600 actualment. El 57% de les ampliacions s'han fet en vorera, la resta, el 43%, han estat a la calçada. 1.790 s'han col·locat a vorera, 1.299 taules s'han posat a la calçada i 40 han combinat calçada i vorera. Les que són a lacalçada seran les que es convertiran en permanents. 

En paral·lel a l'allargament de l'ampliació de terrasses, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit mantenir durant tot l'any vinent la bonificació del 75% de la taxa de terrasses per a bars i restaurants de la ciutat. 

La incògnita sobre el salt de fase es resol dijous

Les dades sobre la situació epidemiològica que el Departament de Salut facilita cada dia han aigualit l'esperança de tots aquells qui confiaven que potser s'avançaria el canvi de fase a l'inici del pont de la Puríssima. L'índex de transmissió del virus, un dels indicadors clau que marca si es pot canviar de tram o cal perpetuar les mesures una setmana més, ha pujat sis punts en un dia, del 0,78 al 0,84. Si en els propers dos dies segueix la tendència, podria obligar el Govern a frenar el salt a la fase dos. Només es podrà avançar si està per sota de 0,9.