Nova victòria de Diego Pérez de los Cobos en la batalla contra Fernando Grande-Marlaska. La cosa és que el Tribunal Suprem ha tornat a donar la raó al coronel de la Guàrdia Civil, que havia presentat recursos contra el nomenament de tres generals de l'Institut Armat després que el govern espanyol els aprovés de nou després que fossin invalidats l'any passat. Així ho ha comunicat l'alt tribunal, que aquest dimarts ha avançat la decisió d'anul·lar els nomenaments i en els pròxims dies donarà a conèixer la sentència íntegra.

Va ser el setembre del 2023 quan el Suprem va donar la raó a Pérez de los Cobos contra la decisió de Grande-Marlaska, que no va proposar al Consell de Ministres el seu ascens a general de brigada. Aleshores, la Sala Contenciosa Administrativa va estimar els recursos plantejats pel coronel contra tres reials decrets amb nomenaments de la Benemèrita l'octubre del 2021 perquè va considerar que fou relegat en aquests ascensos. Els nomenaments foren anul·lats i els magistrats van ordenar retrotreure els procediments perquè s'emeti l'informe del director general de la Guàrdia Civil previst en l'article 67.2 de la Llei de Règim de Personal de la Guàrdia Civil.

Interior respon a la decisió del Suprem

L'article estableix que "les avaluacions per a l'ascens per elecció als treballs de general de brigada i de coronel seran fetes pel Consell Superior de la Guàrdia Civil i elevades al ministre de Defensa pel director general de la Guàrdia Civil, qui afegirà el seu propi informe". Tanmateix, el govern espanyol va tornar a aprovar l'ascens dels tres generals anul·lats pel Suprem i els va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el passat 6 de desembre. Pérez de los Cobos els va tornar a recórrer i l'alt tribunal li ha tornat a donar la raó, de manera que anul·la de nou els reials decrets que acordaven els nomenaments. Conegut per la seva actuació durant el procés i el referèndum de l'1-O, el coronel ja ha traslladat diverses decisions del govern espanyol al Suprem. L'alt tribunal va ordenar el 2023 la seva restitució en el càrrec de cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, del qual va ser destituït el maig del 2020 després que membres de la Policia Judicial de la mateixa comandància entreguessin un informe a la jutge que portava el cas de la manifestació del 8-M i la seva possible influència en l'expansió de la covid-19.

Fonts del Ministeri d'Interior han precisat a Efe que hauran de conèixer el contingut de la sentència per fer una valoració de fons, tot i que han assegurat que quan els sigui notificada procediran a "executar-la en els termes que assenyali la resolució del Suprem". Això sí, les mateixes fonts han avançat que se solucionarà "l'error formal" que hagi pogut detectar l'alt tribunal per tornar a acordar l'ascens a general anul·lat i que es proposarà "el candidat més idoni". "Tot indica que serà necessari retrotreure les actuacions a algun punt concret del procés d'ascens, corregir l'error formal que hagi pogut detectar el Suprem i tornar a cordar l'ascens a general anul·lat, tràmit en el qual la Direcció General de la Guàrdia Civil tornarà a proposar, com ha fet fins ara, el candidat més idoni per al càrrec", han subratllat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!