El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha restituït Diego Pérez de los Cobos a la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid quatre mesos després que el Tribunal Suprem donés la raó al coronel, segons expliquen fonts d’Interior a El Nacional. D'aquesta manera Grande-Marlaska acata l'ordre del Suprem i reaccepta el coronel, que va ser cessat per “pèrdua de confiança”, després que el govern espanyol descobrís que el coronel havia investigat, per ordre d'un jutge, la possible connexió de la manifestació del 8-M i l’expansió de contagis a principis de març del 2020. “S’ha comunicat l’execució de la sentència al Tribunal Suprem i a l’interessat”, afirmen les mateixes fonts.

El passat 28 març l’alt tribunal va confirmar la sentència de l’Audiència Nacional que va declarar “il·legal” el cessament del coronel, perquè entenia que la motivació no s’ajustava “a la realitat”. Així ho dictava el Jutjat Central del Contenciós-Administratiu de l’Audiència Nacional en una sentencia que posava en qüestió les motivacions del cessament. El Suprem va argumentar que l’ordre que va donar el Ministeri al coronel d’informar sobre les investigacions relacionades amb el 8-M va ser “confusa” i “contrària a la funció de la Policia Judicial”.

De fet, aquest juny, Pérez de los Cobos va enviar una carta al ministre de l’Interior en la qual reclamava que “a la major brevetat dugués a terme l’ordenat per sentencia ferma, disposant-se de l’oportú per ser restituït al seu lloc i funcions sense major dilació”. Tot i que Interior tenia un termini de dos mesos per executar la restitució com a cap de la Guàrdia Civil a Madrid, el termini es va dilatar perquè s’havia començat a comptar des del moment en que es va notificar la sentencia de forma efectiva al Ministeri de l’Interior.

A de los Cobos el van fulminar el maig de 2020 després que es conegués que agents de la Comandància de Madrid comencessin una investigació -que després va ser arxivada- per ordre d’una jutge sobre la relació entre la manifestació feminista i l’explosió de casos de COVID-19 a les portes de l’estat d’alarma. Marlaska va justificar el cessament com a cap de la comissaria per “pèrdua de confiança”, malgrat que el coronal va assegurar en un dels seus recursos que el cessament era una “directa conseqüència de no haver accedit a realitzar un acte obertament il·legal”, que implicava informar d’una investigació sotmesa “a la més estricta reserva”.

Després de fer-se pública la sentència del Suprem, Grande-Marlaska va assegurar que compliria l’ordre, tot i que va reiterar que la decisió de cessar-lo estava justificada per “pèrdua de confiança” a causa de la filtració de l’informe del 8M i al fet que no va comunicar als seus superiors la pràctica d’aquesta diligència.