Quan la pandèmia de la Covid tendeix a la baixa, i estan pendents d'arribar els diners de la UE per a la reactivació econòmica, el govern del PSOE i Podemos ha anunciat avui una nova pluja de milions en l'AVE, el ferrocarril d'alta velocitat espanyol. El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha anunciat que l'AVE arribarà a Burgos un cop "vençut el primer trimestre del 2022".

Adif va publicar el 2 d'abril en el diari oficial de la UE, un anunci sobre la línia Burgos-Vitòria que preveu que abans de finals d'any es licitin 15 projectes que serviran per construir 91 kilòmetres de línia, amb un pressupost de 20 milions d'euros més IVA.

Després de reunir-se avui, acompanyat pel delegat de govern a Castella i Lleó, Javier Izquierdo, amb l'alcalde de Burgos, Daniel de la Rosa (PSOE), el ministre ha assegurat que ja han finalitzat les proves de seguretat del tram Venta de Baños (Palència)-Burgos, i que s'estan fent els últims tràmits, en paral·lel a la formació de maquinistes i la revisió de les vies. 

Segons Ábalos, el govern espanyol ja està preparant el següent tram, que serà el de Burgos a Vitòria, per al qual la declaració de l'estudi d'impacte ambiental és "imminent". L'estudi va quedar paralitzat durant la fase més aguda de la pandèmia per evitar que s'hagués de suspendre totalment. El ministre ha anunciat que la redacció del projecte podria sortir a concurs pròximament.

Corredor central

El ministre també ha confirmat la intenció de tirar endavant el denominat corredor central de mercaderies, que va d'Algesires a la frontera d'Irun. I ha assenyalat que un cop es conegui el projecte que elaboraran ajuntaments, cambres de comerç i els ports afectats l'estudiarà i procurarà que tiri endavant, inclosa la reobertura del tram entre Aranda de Duero i Burgos que escurçaria la distància amb Madrid per al transport de mercaderies. 

El govern espanyol també diu, almenys formalment, que vol tirar endavant el corredor mediterrani, un projecte llargament reivindicat pel Govern i els sectors econòmics de Catalunya i el País Valencià. Però que es concreta amb molta parsimònia.