María Luisa Segoviano, la nova magistrada del Tribunal Constitucional (TC), ha assegurat aquest dilluns que l'autodeterminació és "un tema complex" el qual "s'ha d'estudiar". "És un tema que té moltes arestes, que s'ha d'estudiar", ha afirmat en una entrevista a Onda Cero.​ En aquesta línia, la magistrada del TC ha defensat que "no s'ha de rebutjar res d'entrada", encara que ha assenyalat que "això no vol dir que s'admeti". "Això s'ha de tenir molt clar", ha afegit. Segoviano, figura clau per desencallar la renovació del TC, s'ha mostrat així a favor d'estudiar l'autodeterminació "a poc a poc" perquè "no s'ha de tenir por a cap plantejament, a cap posicionament, ni a cap suggeriment" que es pugui plantejar al Tribunal Constitucional. "S'ha de mirar serenament qualsevol plantejament i resoldre'l". 

La nova magistrada ha descartat que el nou TC es desmarqui de la doctrina fixada per l'anterior tribunal sobre l'autodeterminació perquè "és un precedent del qual mai es pot prescindir" i que s'ha de "respectar". Tot i això, segons Segoviano, hi ha "qüestions semblants" que poden tenir "un determinat element diferencial", el qual "pot exigir un raonament més gran del que s'ha fet anteriorment". "És un tema complex i que s'ha de mirar amb molta cura", ha afirmat. 

La nova magistrada del TC defensa la Constitució

Així mateix, ha deixat clar que "la Constitució està fantàsticament feta" i que "encara pot donar molt de si". "De fet, veiem com al llarg de tots aquests anys han anat sorgint diferents qüestions, s'han anat plantejant i resolent", ha afirmat Segoviano. És per això que ha defensat que l'autodeterminació "és un tema més" i que si es planteja, s'haurà de resoldre. 

Segoviano parla sobre l'elecció del nou president del TC

D'altra banda, la nova magistrada del TC ha parlat sobre l'elecció del nou president de l'organisme. Per ocupar el càrrec s'han postulat dos magistrats progressistes, Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer, però Segoviano ha evitat posicionar-se. De fet, ha assegurat que fins al pròxim dilluns no podrà prendre "el pols" al TC i parlar amb la resta de magistrats per conèixer "el pla o la previsió que pot tenir cada aspirant".

Tot i això, Segoviano ha remarcat que "a banda de les facultats de gestió i organització de qui presideix, també hi ha un element estrictament personal, i és el caràcter que un tingui" a l'hora d'escollir el nou president del TC. "Llimar asprors entre els membres que componen el tribunal, tractar d'acostar posicions, ser capaç de, en un determinat moment, calmar els ànims i suavitzar. Crec que això és molt important per fer que el tribunal funcioni", ha afegit.