Vox s'ha quedat sol, de nou, aquest dimecres al Parlament a l'hora de defensar la seva esmena a la totalitat contra la nova llei de l'audiovisual que ha presentat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, davant la cambra catalana. Tot i alguns retrets a l'Executiu pel retard a l'hora de presentar aquesta nova norma, que ha de servir per actualitzar la llei del 2005, i també sobre el seu contingut, PSC, ERC, Junts, CUP i comuns han votat en contra de l'esmena de la ultradreta, que ha denunciat que la Corporació Catalana de Mitjans es troba actualment al servei de "l'elit política i corrupta". Per la seva part, tant el PP com Ciutadans s'han abstingut en aquesta votació, tot i que també han carregat durament contra el Govern pel contingut de la seva proposta de llei, però han criticat al mateix temps que l'única intenció i projecte que té la ultradreta per la televisió pública de Catalunya és tancar-la, en lloc de treballar per millorar-la. 

Laura Vilagrà, consellera de Presidència, ha justificat que aquesta nova llei de l'audiovisual és a hores d'ara ja una "actualització necessària" a la vigent, del 2005. En aquests 18 anys que han passat els hàbits de consum de l'audiovisual ha experimentat una gran transformació i hi conviuen els mitjans tradicionals, com la televisió o la ràdio, amb el món digital sota demanda que, com ha assenyalat la consellera, "no deixa de créixer i és ja majoritari". Vilagrà ha subratllat, però, que des del 2005 també han canviat radicalment el país com els seus valors: "Aquest projecte de llei incorpora per primer cop els principis d'igualtat o no discriminació", entre d'altres, tal com ha volgut destacar la responsable de Presidència. Amb tot, si ha volgut posar el focus sobre un dels elements és la protecció del català, amb noves quotes per "protegir la llengua a la televisió línia i sota demanda". En la mateixa línia, la diputada d'ERC també ha demanat el suport a la proposta del Govern a "totes les formacions que compartim la necessitat de defensar i promoure l'ús social de la llengua".

Crítiques pels retards: la llei arriba després de l'espanyola 

Des del PSC, després de deixar ben clara la seva intenció de votar en contra de l'esmena de Vox, el diputat David Pérez ha insistit en la importància d'una llei catalana de comunicació audiovisual, "seguint la línia de l'espanyola", i ha avançat que afrontaran les negociacions per la nova llei amb "mà oberta, voluntat d'arribar a acords i pactes". Alhora, però, ha subratllat aspectes com la publicitat institucional, assegurant que en aquest punt en concret cal que hi hagi "més transparència i menys arbitrarietat". 

Per part de Junts, partit que també va presentar una proposició de llei de l'audiovisual el 2021, Francesc Ten ha subratllat la importància que la llei estigui "adaptada a la realitat actual" per fer que aquesta sigui útil: "Cal una nova llei amb els valors pels catalans d'avui", ha resumit el diputat, lamentant al seu torn que aquesta proposició del Govern arribi més tard que l'aprovada al Congrés dels Diputats: "Ha estat un error estratègic per Catalunya no haver-ne impulsada una primer des del Parlament". Des dels comuns, Susanna Segovia també ha incidit en aquest retard per part del Govern, tot criticant que en determinats aspectes la llei és massa poc ambiciosa, prova de la debilitat actual de l'Executiu que haurà d'arribar a acords amb altres partits per aprovar la seva proposta. Ara, la norma podrà ser modificada en comissió després de superar el debat a la totalitat.