Iván Redondo s'ha negat a comparèixer per segona vegada al Parlament de Catalunya. El qui fou el director de Gabinet de la Presidència del govern espanyol entre el 2018 i 2021 estava citat aquest dijous a la cambra catalana perquè comparegués en qualitat de testimoni en el marc de la comissió d'investigació sobre el Catalangate, el cas d'espionatge a representats polítics, activistes, periodistes i llurs familiars amb els programes Pegasus i Candiru. Redondo estava convocat per primera vegada el passat 24 de gener i aleshores es va emparar en un informe del Consell d'Estat que eximeix els qui han estat o són alts càrrecs del govern espanyol d'haver de comparèixer-hi obligatòriament. Tot i això, l'exvicepresident Pablo Iglesias sí que va comparèixer a finals de gener en aquesta comissió. Seguint el que marca el reglament, la comissió d'investigació presidida per Josep Maria Jové (Esquerra Republicana) l'havia tornat a citar aquest dijous, i de nou el consultor polític ha declinat la seva assistència al Parlament reiterant l'existència d'aquest informe.

Quan es produeix una segona incompareixença, el reglament de la cambra catalana recull en el seu article 68.3 la possibilitat d'elevar el cas al Ministeri Fiscal. El text especifica que "si la persona convocada desatén, voluntàriament, el requeriment de comparèixer davant una comissió d'investigació, la Mesa del Parlament n'ha de donar compte al Ministeri Fiscal, als efectes de subsanar la responsabilitat penal que hi pugui correspondre". De fet, el reglament també recull que en les notificacions que reben els compareixents se'ls ha d'especificar de la "possible responsabilitat penal" derivada de les incompareixences. El president de la comissió, Josep Maria Jové, ha demanat als assistents si estaven conformes amb el fet de donar trasllat a la Mesa de les absències d'Iván Redondo perquè aquest òrgan rector ho traslladi a la Fiscalia, fet al qual hi han donat el seu vistiplau els diputats d'Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP.

"Existeix una obligació moral i una responsabilitat democràtica"

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha afirmat que la incompareixença de l'exdirector del gabinet de Pedro Sánchez és un "menyspreu al Parlament i a la ciutadania de Catalunya". En paral·lel, Vilalta ha criticat l'informe del Consell d'Estat, i ha manifestat que "encara que digui que no estan obligats a venir, no vol dir que no hagin de venir". "Haurien d'atendre les demandes de la cambra i explicar allò que saben per poder contribuir a l'objecte de la comissió", ha conclòs. Al seu torn, la diputada Mar Ampurdanès (CUP) també ha apuntat sobre aquest informe que "tot i no existir una obligació legal, sí que existeix una obligació moral i una responsabilitat democràtica". Joan Canadell, de Junts, s'ha pronunciat en uns termes molt similars.

Ara, el més previsible és que es tracti aquesta qüestió a la propera reunió de la Mesa, que serà el dimarts que ve, i serà quan s'adoptarà l'acord perquè les incompareixences d'Iván Redondo arribin al Ministeri Fiscal, tal com aquesta mateixa setmana ha passat amb les absències de Joan Josep Omella a la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església. Tot i que l'òrgan rector compta amb dos membres menys per baixa mèdica —Aurora Madaula (Junts) i Ruben Wagensberg (ERC)—, l'independentisme segueix tenint majoria amb la presència d'Anna Erra (Junts), Alba Vergés (ERC) i Carles Riera (CUP) davant els dos diputats del PSC, Assumpta Escarp i Ferran Pedret.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!