La portaveu de Vox a les Illes Balears, Idoia Ribas, ha presentat aquest dilluns la seva renúncia al càrrec, després de la crisi interna de finals de gener, quan cinc diputats rebels liderats per la mateixa Ribas van expulsar la líder del partit i el president del Parlament, Patricia de las Heras i Gabriel Le Senne. Juntament amb Ribas, han dimitit el portaveu adjunt al Grup Parlamentari, Sergio Rodríguez, i el diputat Agustín Buades, que fins ara era president del Consell de Direcció del grup. Tots ells conserven l'acta i continuen com a diputats dins del Grup Parlamentari Vox. Des de l'extrema dreta espanyolista, la decisió no s'havia consensuat amb la resta dels seus integrants, i de fet els diputats han comunicat aquestes renúncies als seus companys —que inclou la presidenta del partit a les Illes, Patricia de las Heras— aquest mateix dilluns a primera hora.

Les mateixes fonts expliquen que la decisió ve motivada pel llançament d'una associació dirigida per aquests tres diputats i la seva intenció de dedicar-se més a ella. En la presentació divendres passat ja van assenyalar la seva voluntat de compaginar l'associació amb els seus llocs de diputats. Per això, aquest dilluns els dos portaveus han presentat els escrits a la Cambra poc després de l'obertura del registre. Mentrestant, Buades ha dimitit de manera interna com a president del Consell de Direcció. No han comunicat canvis immediats en el repartiment de comissions parlamentàries —si bé sí que implicarà un relleu a la Junta de portaveus—. És d'esperar que les designacions de nous portaveus es decideixin en una reunió en les oficines parlamentàries del grup, prevista per a les 10.30 hores.

El motiu de la dimissió: la posada en marxa d''Avanza en libertad' 

Aquests tres diputats, que van tenir un paper destacat en la crisi interna en el partit fa uns mesos amb l'intent d'apartar al president del Parlament, Gabriel Le Senne, van anunciar divendres passat la posada en marxa d'una associació anomenada 'Avanza en libertat', dirigida per ells mateixos com a presidenta, vicepresident i secretari, respectivament. Es tracta, segons van explicar, d'una iniciativa particular, totalment desvinculada del partit o el grup parlamentari, i que persegueix una mobilització de la societat civil que, asseguren, troben a faltar en defensa de la llibertat, la democràcia, la unitat i la identitat cultural espanyola.

Els de Vox van assegurar que a vegades necessiten sentir-se "abraçats" per la societat en el moment de presentar i defensar les seves iniciatives i han posat com a exemple la derogació de la llei de memòria democràtica, que portarà al Parlament a entitats i associacions que critiquen l'eliminació, però no a partidaris de la derogació, que n'hi ha, al seu judici, però que no estan articulats en cap mena de moviment. Passa el mateix, van afegir, amb la qüestió de la lliure elecció de llengua. Encara que es mostraven molt satisfets amb els últims resultats electorals que els van situar com a tercera força, van reconèixer que el nombre de vots no s'està traduint en una base social sòlida. Ribas, Rodríguez i Buades descartaven que la posada en marxa de l'associació sorgeixi d'un desacord amb la direcció nacional del partit amb qui, van insistir, la sintonia ara és total després d'haver superat la crisi viscuda fa mesos.

Donen per "tancada" la crisi interna 

Vox va donar per tancada la crisi oberta en el grup a principis de gener, després d'aconseguir un acord amb els cinc diputats díscols. En virtut d'aquest, Le Senne continua com a president del Parlament balear i el grup parlamentari va tornar a incloure'l a ell i a De las Heras. La crisi a les Balears es va obrir amb l'expulsió de Le Senne i De las Heras, però ja va haver-hi una disputa anterior arran del desacord entre el PP i Vox pel sostre de despesa dels pressupostos de les Illes i una iniciativa per a l'elecció de llengües a les escoles. Els de Santiago Abascal insistien a supeditar el seu suport als pressupostos a l'aprovació de la seva iniciativa, fet que va dividir al grup parlamentari. El desacord es va emportar Xisco Cardona, que va deixar els seus càrrecs orgànics en Vox i va passar al grup de no adscrits al Parlament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!