L'Audiència de Madrid ha condemnat Francisco Nicolás Gómez Iglesias, més conegut com a Petit Nicolás, a tres anys i cinc mesos de presó pels delictes d'usurpació de funcions i falsedat documental en el cas en què va enganyar Javier Martínez de la Hidalga, empresari. Als delictes s'hi suma l'atenuant de dilacions indegudes, però ha desestimat l'alteració psíquica que sol·licitava la defensa de l'acusat. Concretament, es va fer passar per un membre del govern de Mariano Rajoy —enviat del CNI i de la vicepresidència de l'executiu— en l'operació de compravenda d'un immoble. D'altra banda, el tribunal ha decidit absoldre'l del delicte d'estafa. A més de la condemna, els magistrats també han imposat al Petit Nicolás una multa de 8.550 euros. L'acusat pot recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem.

El judici es va celebrar els dies 25, 26 d'octubre i 7 de novembre. La Fiscalia sol·licitava una pena de sis anys de presó pel delicte continuat de falsedat en document oficial, d'usurpació de funcions públiques i d'estafa. Per la seva banda, l'Advocacia de l'Estat també demanava la mateixa pena de presó i, en el cas de Podemos, que és qui s'encarrega de l'acusació particular, elevaven la pena sol·licitada fins als 12 anys. La defensa demanava que s'absolgués el Petit Nicolás.

Durant el judici, l'acusat va negar els fets i va rebutjar que estafés l'empresari en l'operació de compravenda d'una finca de Toledo. Segons la versió del Petit Nicolás, Javier Martínez de la Hidalga va demanar-li ajuda per una operació. A més, l'acusat va afirmar que l'empresari li va demanar que fes un document fals que permetés convèncer la seva dona sobre aquesta operació. Tot això es va produir en un temps en què ell afirmava que col·laborava amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i també en un moment en què confessa que li agradava tenir "carpetes que simulessin documents oficials" amb l'objectiu de "cridar l'atenció". Altrament, l'empresari perjudicat pel cas va negar durant el judici que el Petit Nicolás l'estafés, atès que li hauria retornat 25.000 euros —que és l'import que li hauria estafat presumptament—. "Tenia confiança absoluta en ell perquè era un geni precoç i era amic del govern i de tot el món", va indicar l'empresari.

Les altres condemnes

Aquesta sentència es tracta de la tercera condemna que rep el Petit Nicolás en qüestió d'un any. En la primera d'aquestes, l'Audiència de Madrid va dictaminar un any i cinc mesos de presó, a més d'una multa de 2.700 euros, per haver falsificat el DNI amb l'objectiu que un amic seu fes les provés de la selectivitat amb el seu nom. La segona, ja més elevada, arriba als tres anys pel cas en què va simular que era l'emissari del rei Felip VI i de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría en un viatge a Ribadeo (Lugo). El delicte imputat és el d'usurpació de funcions públiques. Les dues condemnes, val a dir, estan recorregudes al Tribunal Suprem, i podria passar el mateix amb aquesta tercera.