La convocatòria d'eleccions espanyoles el 10 de novembre a conseqüència de la impossibilitat dels partits polítics d'arribar a un acord per a la investidura ha provocat la indignació entre part de la ciutadania. Una mostra és la campanya llançada a Internet en la qual es reclama els diputats i els senadors que renunciïn a la indemnització econòmica que se'ls abona després de la dissolució de les Cortes Generales. "Si no penques, no cobres!", és el lema de la campanya, que incideix en l'escassa activitat parlamentària d'aquesta breu legislatura i que al migdia d'avui ja sumava més de 350.000 firmes.

Quan el Congrés i el Senat es dissolguin dimarts vinent, els parlamentaris que no formin part de la Diputació Permanent de cada cambra deixaran de percebre el seu sou mensual, però tindran dret a l'anomenada "indemnització de transició" que ha de sol·licitar-se expressament i que és incompatible amb qualsevol altre ingrés.

4.500 euros

La quantia d'aquesta "indemnització" depèn del temps que estiguin sense percebre altres ingressos, fins a un màxim dels 46 dies que dura el període entre legislatures. Es calcula proporcionalment en funció del sou base que venen percebent -2.972,94 euros- més els complements que poguessin rebre en funció de les seves responsabilitats a la Cambra. El màxim suposa al voltant de 4.500 euros.

En el Congrés, aquesta indemnització pot ser sol·licitada per 213 diputats, ja que els 137 restants continuaran cobrant el seu sou com a membres titulars o suplents de la Diputació Permanent.

El que pretén la campanya llançada a la plataforma Change.org és que ses senyories pensin "per una vegada" en els ciutadans i no sol·licitin l'anomenada indemnització per transició. "Diputats, si NO penqueu NO cobreu!: renuncieu a la vostra indemnització", resa l'eslògan promogut per l'impulsor d'aquesta iniciativa.

"Una altra vegada sense treballar"

En l'argumentació es qüestiona que els diputats vagin a ser indemnitzats "pels dos mesos en què (una altra vegada) estan sense treballar", després d'una breu legislatura de menys de cinc mesos, dos d'ells d'estiu, i en tenint en compte que en quatre anys hi haurà quatre coinvocatòries electorals.

El març passat, en dissoldre's les Corts després de la convocatòria del 28-A, 216 diputats van demanar la seva indemnització i la van cobrar, i només dels possibles beneficiaris cinc van renunciar a percebre-la. En el Senat només nou dels 194 senadors que van perdre la seva condició de parlamentari van renunciar a cobrar els 8.822,52 euros fixats llavors a la Cambra Alta.