Les protestes contra el preu de la llum se succeeixen. El darrer exemple és el del grup anticapitalista Arran que ha convertit una seu d'Endesa situada a Sabadell en un punt de recàrrega elèctrica. Sota el lema “Que pagui Endesa!”, una cinquantena de militants d’Arran han entrat a aquesta oficina endollant telèfons mòbils, ordinadors, cafeteres i altres dispositius electrònics.

Aquesta acció l'han batejat amb el nom de “punt de recàrrega popular”. Segons l’organització, han facilitat aquestes declaracions que no les subscriu cap membre en concret: “Mentre les joves no podem fer front a la pujada del preu de la llum, grans companyies com Endesa segueixen enriquint-se a costa nostra. Avui posem la llum a disposició de totes les joves, perquè l’electricitat ha de ser un dret accessible a tota la població i no el negoci d’uns quants”.

A l’interior de l’oficina Arran ha muntat diversos punts de recàrrega i subministrament: una taula amb cafeteres i sandvitxeres, una amb una planxa i una tercera amb endolls per recarregar telèfons mòbils i altres dispositius electrònics.

Arran Sabadell EndesaArran Sabadell Endesa microonesImatges proporcionades per Arran sobre l'acció aquest matí a Sabadell

Manifestació a Barcelona

Aquesta no és la primera acció de protesta en contra de les noves tarifes elèctriques que han arribat a fer pujar fins a més de 200€ el MWh, un 500% més car que l’any anterior. A Barcelona, hi ha convocada una manifestació aquest dissabte dia 6 de novembre. Una quarantena d’organitzacions i col·lectius han convocat aquesta protesta contra la pujada del preu de la llum. La convocatòria és a les 18h a la plaça de la Universitat i es durà a terme sota el lema “Aturem l’estafa de la llum”.

La CUP també suma

L’objectiu, segons els organitzadors, és “mostrar el descontentament davant de l’alça de preu dels subministraments”. I s'avancen al futur immediat: "A l’hivern s’aguditzarà la situació de moltes famílies, ja que en els mesos més freds, el consum s’incrementa fins a un 20%”. Els actes simbòlics previs a la manifestació se succeeixen, també els motivats per formacions polítiques representades al Parlament. En concret la CUP ha ocupat algunes seus anteriorment i ja va començar el passat mes d'octubre des de Tarragona.

La formació, igual que Arran, denuncia la pujada de la llum constant durant els darrers mesos i l'impacte "insostenible" a les llars i economies de la majoria de catalanes, mentre "les empreses de l'oligopoli energètic s'enriqueixen sense aturador".

Fotografia de portada: manifestació d'Arran a la seu d'Endesa de Sabadell