Els nous líders de Ciutadans s’han estrenat aquest divendres amb un missatge clar dirigit al seu principal detractor. La portaveu del partit, Patricia Guasp, i el secretari general, Adrián Vázquez, —tots dos amb càrrecs electes que hauran de ratificar-se en l’assemblea que celebrarà la formació aquest cap de setmana— han marcat territori respecte a Edmundo Bal. En una roda de premsa l’han instat a acatar el paper que se li encarregarà de cara al futur, i a no crear més fractures dins del partit.

“Bal respectarà les decisions que prengui l’executiva”, ha manifestat Guasp quan ha estat preguntada sobre si l’exmà dreta d’Inés Arrimadas mantindrà el seu càrrec de portaveu adjunt del grup parlamentari al Congrés dels Diputats. Sí que ha deixat ben clar, en canvi, que la presidenta sortint, Arrimadas, sí que mantindrà el lideratge del grup parlamentari a la cambra baixa, així que també es mantindrà com a principal portaveu de l’equip. Bal, que aquest mateix divendres ha assegurat que estarà “allà on el partit consideri que seré més útil”, ha descartat també fitxar per un altre partit que no sigui Ciutadans. Caldrà que estigui pendent sobre què dicta dilluns la nova executiva de Ciutadans sobre el futur del grup parlamentari.

Els dos nous líders de la formació han mostrat esperança en què les paraules del seu principal detractor siguin certes. De fet, la tensió encara no ha desaparegut. Fonts de l’entorn de la futura nova executiva del partit assenyalen que hauran de fer un acte de pedagogia per fer entendre als seus excompetidors que han perdut les primàries i que han d’obeir les normes que es dictin des del carrer Alcalá de Madrid. Admeten poca cultura democràtica pel que fa a una disputa interna de partit, i lamenten que en les darreres hores han vist actituds de membres de la formació pròpies d’un procés de primàries, i no d’un moment en què la militància ja ha escollit els seus futurs líders. Fonts del nou pinyol del partit afirmen, per exemple, que Bal no hauria trucat a la guanyadora Patricia Guasp i que només haurien intercanviat algunes paraules en algun encreuament.

Cal tenir en compte, sense anar més lluny, que Bal ha sostingut aquest divendres als micròfons d’Onda Cero que la meitat del partit ha apostat per un canvi a Ciutadans. I és ben cert: la llista capitanejada per Guasp i Vázquez va rebre ahir només el 53% dels vots, mentre que la de Bal va endur-se el 39% dels suports i la del novell Morales un tímid 7%.

Esperances per tornar a qüestionar el bipartidisme

Durant la roda de premsa d’aquest divendres, Guasp ha afirmat que l’esperança del seu partit és que en el pròxim any —en el qual hi haurà eleccions autonòmiques i municipals el maig i generals el desembre— Ciutadans torni a tenir un paper de qüestionament al bipartidisme. Ha confiat a ser la “sorpresa” als comicis que se celebraran el 2023 i “renéixer” com a formació.

Patricia Guasp Adrián Vázquez Ciudadanos
Patricia Guasp i Adrián Vázquez encaminant-se a la roda de premsa d'aquest divendres / Foto: Europa Press

L’assemblea d'aquest cap de setmana

De fet, és possible que Ciutadans canviï de logotip i fins i tot de color. La porta ha quedat ben oberta aquest dilluns quan el secretari general electe del partit ha demanat paciència als periodistes que li han preguntat sobre aquesta qüestió; assegurant que aquest cap de setmana trobarien la resposta. Es tractarà d’una assemblea en la qual es ratificaran els estatuts del partit i servirà, ara sí, per posar nova cara al nou partit.