El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, ha donat un nou revés a Espanya, ara per la gestió que fa dels polèmics Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). El tribunal ha dictat que Espanya que no pot tancar demandants d'asil als CIE, ni amb l'argument de manca de places en centres d'acollida.  

Arran d'una pregunta prejudicial d'un jutjat de Las Palmas pel cas de 26 subsaharians que van demanar protecció internacional, l'alt tribunal ha dictat que internar persones que han demanat protecció només per manca d'espai és incompatible amb la legislació europea.

La decisió ha tombat el criteri de la Fiscalia espanyola, en aquest aspecte, i també en reconèixer que els jutjats d'instrucció són autoritats competents per rebre sol·licituds d'asil. La decisió del TJUE segueix com fa gairebé sempre el criteri que havia expressat l'advocat general.

La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea pot comportar el trasllat de les persones ingressades en CIE que demanin asil, donat que el dictamen és vinculant a nivell europeu. Caldrà veure però si les autoritats estaran obligades a traslladar-los a tots a un centre d'acollida.

Segons el document del TJUE, ara n'hi haurà prou amb manifestar la voluntat d'asil sense necessitat de tramitar la petició, perquè els estats hagin de tractar la persona com un sol·licitant d'asil, i per tant, aplicar un programa d'acollida i no d'internament

El mecanisme es posa en marxa si la manifestació de voluntat es fa davant de certes persones autoritzades, entre les quals hi ha els jutges.