Els partits signataris del pacte antifeixista al Parlament -ERC, Junts, CUP, comuns i PSC- s'han tornat a posar d'acord per aïllar Vox, aquesta vegada en matèria de comissions. Malgrat que el pacte que van subscriure a inicis de la legislatura establia el compromís per a no donar presidències de comissions a Vox, els grups s'han volgut curar en salut per evitar el "discurs victimista" del grup ultra, i han proposat que presideixin dues comissions més aviat irrellevants. 

Els partits també ho han fet per evitar incomplir el reglament del Parlament, que estableix que en les comissions, les presidències han de ser "proporcionals" a la representació de cada grup, fet pel qual el partit d'Ignacio Garriga n'ha de presidir dues. Segons han explicat fonts parlamentàries, els partits proposants ho han informat avui a la Junta de Portaveus, i a més han detallat que aquestes dues comissions no havien estat activitades fins ara. 

En concret són la de Tramitació de textos consolidats, que s'encarregarà de tramitar els projectes i proposicions de textos consolidats de la Cambra, i la de Participació en l'aplicació de principis de subsidiarietat i proporcionalitat per a la Unió Europea. Segons han detallat les mateixes fonts, a Vox no els ha semblat una mala proposta, ja que no han expressat cap queixa durant la reunió. De fet, poc després de la Junta de Portaveus, Vox ha comparegut al faristol i no ha fet menció en cap moment d'aquest anunci.

Malgrat que tot indica que Vox està d'acord amb la proposta, les mateixes fonts han explicat que si la formació d'extrema dreta rebutgés presidir-les, no tindrien opció a accedir a presidir unes altres i que en ser comissions recollides en el Reglament del Parlament, no és necessari que es voti en ple la seva activació, sinó que n'hi ha prou amb registrar la petició de creació en la Cambra i l'admissió a tràmit de la Mesa, que ja s'ha produït.

100% de l'aforament

Aquest mateix dimecres la Mesa del Parlament ha acordat per unanimitat que l'aforament de la Cambra torni a ser del 100%, tot i que encara estan pendents de comptar amb el vistiplau del Procicat. Si així ho avala l'òrgan, el de la propera setmana serà el primer ple on podran assistir tots els diputats des de l'inici de la pandèmia: 135.

D'altra banda, la Mesa ha demanat un informe als serveis jurídics del Parlament per aclarir si pot reclamar una plaça de magistrat del TSJC de designació parlamentària. També ha enviat una carta al propi tribunal i al CGPJ pel mateix tema, ja que la Mesa entén que al TSJC li pertoquen dos magistrats que ha de designar la cambra, i que ara mateix només hi consta un, de manera que hi hauria una plaça vacant.