Enèsim intent d’Unides Podem, ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, EH Bildu, BNG, Més País i Compromís perquè es creï una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per investigar el rei emèrit Joan Carles I. Aquesta és una petició recurrent de tots aquests partits que mai ha pogut prosperar pel bloqueig a la mesa.

Els partits exigeixen que s’investigui “la trama vinculada a presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per membres d’altes institucions i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb tercers països, la implicació d’estaments de l’Estat per al control de la informació dels escàndols relacionats amb el rei emèrit i la possible operació de legitimació de la perpetuació de privilegis i impunitat d’alts càrrecs de l’Estat”.

En l’exposició de motius, els partits expliquen que no paren de sorgir informacions amb relació als presumptes escàndols relacionats amb la Casa Reial i, en particular, els negocis del rei emèrit Joan Carles i els presumptes moviments efectuats per alguns estaments estatals per tal de “tapar aquestes conductes”.

Els partits fan referència al documental “Salvar al Rey” aparegut a la plataforma HBO que es basa en les conclusions d’una investigació periodística que il·lustren, amb declaracions i proves materials, “com els serveis secrets de l’Estat van posar totes les energies en intentar controlar el flux d’informació relacionada amb els escàndols personals del monarca”.

Els partits alerten dels escàndols que afecten Joan Carles I

Els partits, basant-se en aquest documental, fan referència a les presumptes amenaces, xantatge, espionatge i persecució d’examants del rei emèrit, tal com algunes han denunciat en diverses ocasions. En el documental, també “queda acreditat com va ser el CESID (actual CNI) qui va espiar al mateix rei”.

Així mateix, recorden que el documental parla dels negocis paral·lels del rei emèrit, “fins i tot alguna informació apunta que Joan Carles I s’emparava en una prerrogativa atorgada per l’excap de l’Estat, el dictador Francisco Franco, que li hauria permès cobrar comissions amb les compres de barril de cru a països com monarquies àrabs”.

Els partits denuncien que aquesta prerrogativa s’hauria imposat a totes les reformes democràtiques i hauria romàs vigent fins a la seva abdicació i al marge del seu control. Els demandants recorden que la fiscalia suïssa va investigar un compte bancari del Banc Mirabaud, que té la seva seu en un paradís fiscal de les Bahames. El govern d’Aràbia Saudita hauria transferit 100 milions d’euros de l’aleshores rei saudita Abdul Aziz Al Saud cap a aquest compte. El titular de la mateixa seria la societat instrumental panamenya Lucum Foundation, de la qual seria beneficiar l’antic cap de l’Estat, Joan Carles de Borbó.