La setmana passada, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va acomiadar 6.000 sanitaris perquè considerava que ja no eren imprescindibles amb la davallada de la covid. Ara, el malestar que s'ha anat generant entre aquest col·lectiu i el govern madrileny ha acabat traslladant-se a la justícia. El jutjat de Primera Instància número 10 de Madrid ha admès a tràmit la demanda que va interposar el sindicat Comissions Obreres contra Ayuso per qüestionar la tasca dels professionals de l'atenció primària en una entrevista a Es Radio el passat desembre de 2021.

"Utilitzen els centres per penjar pancartes"

 “En alguns centres de salut no agafen els telèfons, es pengen, de cop i volta no hi ha metges, etc.", va declarar aleshores Ayuso. I va afegir: “Cada vegada es veu de manera més recurrent com en alguns centres de salut, no a tots, ja hi comença a haver molta tensió perquè utilitzen els espais de tots per penjar les seves pancartes. No tots volen treballar i fer pinya, és així. Volen convertir els centres de salut en seus electorals. Es barreja la situació real amb què ells provoquen i això serà un camp de batalla”. Unes declaracions que qüestionaven la professionalitat dels sanitaris en plena sisena onada per la covid i la presidenta madrilenya evitava fer autocrítica: “Ens està passant molt freqüentment que ciutadans que depèn del centre de salut on acudeixin, l'atenció que estan rebent, no la sanitària, sinó l'atenció al ciutadà com a tal, és diferent. Volem saber què està passant. Vull estudiar profundament què està passant als centres de salut de Madrid". Per aquest discurs, Ayuso haurà de donar explicacions el proper 29 d'abril a dos quarts de deu del matí davant del jutge. 

"Va motivar conductes violentes"

Així doncs, la demanda de conciliació presentada pel sindicat reclama que es disculpi per les declaracions de desprestigi contra els qui lideren els CAP a través del Sermas, els centres madrilenys. Segons el sindicat, Ayuso va desacreditar aquest col·lectiu i ho va fer a través d'una emissora de ràdio: "Les seves paraules posaven en dubte el compromís i l'honestedat dels professionals del primer nivell assistencial de la sanitat pública a Madrid, i amb aquestes va danyar la reputació i va encoratjar conductes violentes entre usuaris i usuàries", explica el sindicat en un comunicat.

c6b8536ecc45a9b051b878692c60a899000058

Font: CCOO Sanitat Madrid

D'altra banda, CCOO titlla de mentides les paraules d'Ayuso: "Les declaracions de la presidenta són absolutament desafortunades i d'una falta absoluta a la veritat. I més si tenim en compte que des de l'inici de la pandèmia per la covid, el seu propi govern va ordenar el tancament de 37 punts del Servei d'Urgències d'Atenció Primària, fet que va donar lloc a deixar desatesa la població en els horaris en què els centres de salut romanen tancats. A més, a causa de la manca de personal, es van tancar de manera puntual consultoris locals".

Les dades van en aquesta línia. D'una plantilla total de 14.788 professionals de totes les categories, a data 3 de gener de 2022 (la més propera a les declaracions), estaven de baixa mèdica per coronavirus 465 professionals sense substituir, això sense comptar amb les nombroses baixes laborals per contingències comunes com ara ansietat o depressió de les quals el SERMAS no aporta dades als sindicats. A més, hi ha treballadors i treballadores que, sense estar en situació d'incapacitat temporal són considerats d'alt risc o molt sensible i tenen permís per no acudir presencialment al seu lloc de treball.