Nou expedient de la Comissió Europea contra Espanya, ara amb amenaça de multa. El motiu? L'estat espanyol persisteix en l'incompliment d'una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que obliga a prendre mesures per protegir l'aiguamoll de Doñana (Huelva, Andalusia). Davant d'això, l'executiu comunitari ha obert aquest divendres un expedient d'infracció contra Espanya i ha avisat que si en el termini de dos mesos no resol la situació estudiarà elevar el cas de nou a la justícia europea per reclamar una multa.

"La Comissió Europea insta Espanya que compleixi amb rapidesa i eficàcia la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea relativa als aiguamolls de Doñana", ha assenyalat l'executiu comunitari. De fet, Brussel·les ha criticat que "no s'ha garantit una gestió sostenible de les masses d'aigua subterrània que alimenten els aiguamolls". Les autoritats espanyoles tampoc han actuat per "detenir el posterior deteriorament dels hàbitats naturals protegits en diversos espais Natura 2000 designats per les autoritats espanyoles al voltant i dins del parc nacional de Doñana", ha afegit.

La Comissió Europea dona un termini de dos mesos

Aquest procés d'infracció ha començat amb l'enviament d'una carta motivada a l'estat espanyol, després que la Comissió Europea hagi constatat que les mesures preses fins al moment són "insuficients" per corregir les irregularitats. És una cosa que ha constatat després de mesos d'intercanvis amb les autoritats espanyoles i de l'anàlisi de la informació científica disponible. "Espanya té ara dos mesos per presentar les seves observacions", ha precisat la institució. Un cop examinades aquestes observacions, "la Comissió Europea podrà portar de nou el cas davant del TJUE i demanar sancions econòmiques per a Espanya". Amb l'esmentada carta formal d'emplaçament, l'executiu comunitari ha activat un expedient que ja va apuntar el passat febrer la directora general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Florika Fink-Hooiker. Fink-Hooiker també va enviar una missiva a les autoritats espanyoles en la qual traslladava la seva "profunda preocupació" i va considerar "desconcertant" que el govern andalús de Juanma Moreno contemplés l'adopció de mesures que "agreujarien la situació i posarien en greu risc" el compliment del que havia dictat el tribunal de Luxemburg.

El tribunal havia dictat el juny del 2021 que Espanya incomplia les directives d'Aigua i Hàbitats per no haver tingut en compte les extraccions d'aigua il·legals i les destinades a l'abastiment urbà en l'estimació de les extraccions d'aigua subterrània de la comarca de Doñana. Llavors, la Comissió Europea ha sostingut que la sentència del TJUE és "coherent" amb el "fort compromís" de Brussel·les amb "salvaguardar els valors naturals excepcionals de Doñana per a les futures generacions europees". Una idea que va en la línia del que defensava la directora general de Medi Ambient en la carta del passat febrer, on ja amenaçava de multes a Espanya si no es corregia la situació.