El darrer pelegrinatge de la Guàrdia Civil a Lourdes continua portant cua. De moment, ja s'han obert expedients disciplinaris però un nou vídeo filtrat a través de whatsapp, constata com el pelegrinatge d'aquest cos de seguretat finançat des de les arques públiques, es va convertir en una festa on no va faltar l'alcohol amb gots talla XL que superaven el mig litre de capacitat, la incomoditat dels habitants d'aquesta població francesa que van veure com ocupaven tot l'espai públic sense cap mena de respecte, i els crits i la música constants.

Un dels moments més sonats és quan un guàrdia civil, amb ulleres de sol que no se'l pot identificar, damunt d'un banc i al costat d'una pizzeria, es va posar a tocar amb la trompeta la melodia de la cançó 'Despacito' del cantant Luis Fonsi mentre els seus companys cridaven i ballaven acompanyats d'un altre cos policial, els agents d'Itàlia. 

Tot plegat un despropòsit que ha generat molta indignació a través de les xarxes socials. El diputat de Bildu, Jon Iñárritu, ha escrit a twitter: "És qüestionable que un Estat aconfessional o laic sufragui pelegrinatges religiosos, però és que en realitat sembla que el que s'està subvencionant és la participació en un macro botellot policial. Fins quan continuaran pagant aquesta festa a Lourdes, ministeri de l'Interior?". 

Imiten el Cristo de la Muerte

D'imatges esperpèntiques n'hi ha moltes més. Una altra que prèviament va circular és la d'un grup de guàrdies civils que imitava els Legionaris durant la processó del Cristo de la Buena Muerte que se celebra el Dijous Sant a Màlaga. En les imatges, es pot veure un grup de nou alumnes d'aquest cos que carreguen un tinent als braços, mentre sona la música i canten. Estan en una via pública, a les portes d'un bar. La festa va continuar fins la matinada. 

La banda de la benemèrita va recórrer els carrers sense cap mena de respecte pel silenci i el descans dels veïns, on també es va poder escoltar com cantaven 'Paquito el chocolatero' de King África. La delegació malaguenya del propi cos se sent avergonyida: "Per això està el pelegrinatge a Lourdes, per fer el babau i el ridícul? Un oficial emulant ser el Cristo de la Muerte i els altres cantant l'himne de la Legió. Vergonyós i una falta de respecte". 

Un militar proper a Marlaska, protagonista

Un dels militars identificats en la macro festa és el general de la Divisió de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago Marín. Es tracta del general que el març del 2020 va cobrar notorietat pública per comparèixer al Palau de la Moncloa com a representant de la Guàrdia Civil en un dels comitès coordinadors creats durant l'estat d'alarma i el confinament per l'epidèmia de coronavirus i donar lliçons de bona conducta i respecte amb la mascareta.

Precisament, Marlaska ha reiterat la seva confiança en ell. El Ministeri de l'Interior va nomenar-lo cap de l'Estat Major de la Guàrdia Civil fa dos anys. Durant la covid es va fer famós per demanar aplaudir la tasca del govern Sánchez o avisar que "tothom forma un equip". Premisses que res tenien a veure amb l'objectiu de les seves intervencions que s'havia de limitar a dir el nombre de detinguts i accions previstes a les carreteres.

Quant costa la festa?

Les peregrinacions a Lourdes de la Guàrdia Civil cada vegada són més esperpèntiques. Amb les xarxes socials, la constatació que aquestes són autèntiques festes s'ha posat de relleu des de fa temps. L'any 2017, es va difondre un vídeo en què es pot veure diferents agents de la benemèrita ballant una conga al costat de monges, capellans i militars durant la 59a Peregrinació Militar Internacional a Lourdes. Aquell viatge va costar 73.000 euros a l'erari públic. El d'aquest 2022, encara es desconeix la despesa final.