No hi ha reunió del Consell de Ministres que no comenci a La Moncloa i no acabi al Tribunal Constitucional. Aquest divendres, el govern espanyol ha decidit presentar dos incidents d’execució més a l’alt tribunal, en aquest cas contra una moció de la CUP que “incideix en la voluntat d’exercir el dret a l’autodeterminació”. Mentrestant, l’executiu de Sánchez encara no ha adoptat cap decisió sobre la petició del PP, Ciutadans i Vox a l’Assemblea de Madrid, que han demanat la il·legalització dels partits independentistes. El president ha anunciat aquest divendres que l’estudiarien.

La moció va ser tramitada per la Mesa del Parlament, dimarts de la setmana passada, amb els vots favorables de JxCat i ERC i amb el PSC i Cs en contra. El document registrat per la CUP expressa "la voluntat d'exercir de forma concreta el dret a l'autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català". Alhora, reivindica "l'amnistia total per als represaliats", exigeix la "dissolució dels cossos antiavalots dels Mossos d'Esquadra" i demana el cap del conseller Buch. Només s’ha impugnat el primer punt.

El primer incident d'execució és contra l'acord de la Mesa del Parlament del 28 d'octubre d'admissió a tràmit de la moció cupaire. El segon contra l'acord de la Mesa del 5 de noviembre que va tombar les peticions de reconsideració de Ciutadans, el PSC i el PP. Des de la Moncloa entenen que la Mesa hauria d'haver paralitzat la iniciativa.

La portaveu en funcions Isabel Celaá ha tornat a advertir la Mesa de la cambra catalana després que hagi admès a tràmit la moció de la CUP. “El president del Parlament, el secretari general i els altres membres de la Mesa tenien ple coneixement que amb el seu acord estaven incomplint les resolucions del Tribunal Constitucional”, ha criticat la dirigent socialista. Ha denunciat que “la seva admissió a tràmit manifesta la voluntat de continuar amb el procés, la seva pretensió d’aconseguir la independència”. Davant d’això, ha defensat que “hem de preservar l’eficàcia de les resolucions del TC”.

El ministre de Política Territorial Luis Planas ha justificat la decisió de presentar-ho davant del TC en plena campanya electoral, perquè “són molt importants”. “Estem parlant del respecte a la capacitat del Tribunal d’interpretar la Constitució”, ha sostingut Planas, que també ha adduït urgència en el decret que permet tancar pàgines web i xarxes socials sense ordre judicial.

Per la seva part, la portaveu Isabel Celaá ha negat que amb tants recursos i impugnacions estiguin col·lapsant el Tribunal Constitucional.

Torra ha de garantir el 10-N

Sobre la jornada electoral de diumenge, Celaá ha explicat que el Ministeri de l'Interior està estudiant el desplegament de forces de seguretat necessari a Catalunya, sempre en coordinació amb els Mossos d'Esquadra. "Serà l'adequat perquè l'exercici del vot es faci amb total garantia", ha assegurat. En aquest sentit, ha recordat "la Generalitat és responsable i ha d'acudir a la seva tasca de garantir e normal exercici del vot per a tots els ciutadans".