La Comunitat Israelita de Barcelona (CIB) i la Federació de Comunitats Jueves de l'Estat espanyol han expressat la seva indignació per l'atac antisemita que ha patit la sinagoga de l'entitat Javad Lubavitch de Barcelona, que s'afegeix al que va patir la gran sinagoga Maimònides -seu de la CIB- tot just fa una setmana. En els dos casos s'han fet pintades en castellà acusant els jueus catalans de conflictes polítics del Pròxim Orient. Les comunitats jueves critiquen el silenci del govern català, del Parlament de Catalunya i de l'Ajuntament de Barcelona en aquest clima d'hostilitat creixent, i es queixen particularment de l'actitud del president Pere Aragonès, la vicepresidenta del legislatiu Alba Vergés i l'alcaldessa Ada Colau.

"A l’hora de redactar aquest comunicat, ni l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès; ni la vicepresidenta del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, han expressat cap condemna contra aquests atacs, ni ens han fet arribar la seva solidaritat. Condemnem aquests atacs i demanem que també ho facin la nostra alcaldessa, el nostre president i el nostre Parlament", indiquen. Les comunitats jueves afirmen que "atacar llocs de pregària dels jueus i jueves de Barcelona com a protesta per fets que passen a Israel és un cas clar d'antisemitisme". "Tot i que Israel és l’únic estat jueu del món, culpar els jueus catalans dels conflictes a la regió indica que els autors de l’agressió no estan en contra de l’Estat d’Israel o del seu govern: estan en contra dels jueus i les jueves de Barcelona", afegeixen.

Pintada sinagoga Jabad Lubabitch Barcelona
Pintada sinagoga Jabad Lubabitch Barcelona

Creixent antisemitisme a Catalunya

Les comunitats jueves alerten del "creixent antisemitisme que detecten a Catalunya".  "En menys d’un any, tres decisions polítiques cabdals (l'aprovació d’una declaració al Parlament declarant Israel com un Estat que practica l’apartheid, la cancel·lació de l’obertura de la delegació del govern de Catalunya a Israel i el trencament de l’agermanament entre Barcelona, Tel-Aviv i Gaza) estan creant un terreny adobat per a un antisemitisme larvat, però creixent", han apuntat. 

 

Han aprofitat per agrair el suport dels partits i ciutadans que els han donat suport, però demanen a les formacions polítiques responsables d'aquestes decisions "que siguin conscients de les conseqüències". "Nosaltres continuarem demanant respecte i compromís i una acció positiva contra el menor símptoma d’antisemitisme. Els grans odis comencen petits", han avisat.