Nou pseudomíting del PP al Senat contra qualsevol pacte entre l’independentisme i el PSOE. Els populars han tornat a convertir la institució en un plató per celebrar-hi mítings, aquest cop contra la condonació del deute autonòmic i per enèsima vegada contra la llei d’amnistia. Els populars han arribat aquest dimarts a la cambra alta per defensar-hi dues mocions contràries a revertir la persecució judicial d’independentistes. Amb l’argument que els pactes dels socialistes amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya “trenquen el principi d’igualtat entre espanyols”, el PP s’ha tornat a fer valdre de la seva majoria absoluta per reiterar la seva inacabable gesticulació contra Pedro Sánchez. 

L’aquelarre del PP d’aquest dimarts és només el pròleg del que serà un nou acte al Senat contra els pactes del PSOE amb l’independentisme. Aquest dimarts, a la Sala Europa de la cambra alta s’ha celebrat la Comissió General de les Comunitats Autònomes. La majoria del PP elevarà les conclusions d’aquesta comissió al Ple. No és la primera vegada que el partit d’Alberto Núñez Feijóo utilitza la seva majoria al Senat per gesticular contra els pactes de Pedro Sánchez amb l’amnistia.

El passat mes d’octubre va muntar un xou en aquesta institució per fer-hi passar un per un els presidents autonòmics del PP a condemnar una llei d’amnistia que encara no s’havia fet pública. Amb tots els focus posats sobre Carles Puigdemont —per les seves negociacions amb el PSOE— Pere Aragonès va aprofitar la jugada, i el president de la Generalitat va presentar-se al Senat per defensar una llei d’amnistia com a “punt de partida” per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

Page hi envia un conseller després d’absentar-se en un gran acte del PSOE

L’únic membre d’un govern autonòmic comandat per un socialista que ha fet acte de presència al Senat aquest dimarts ha estat Juan Alfonso Ruiz. Es tracta del conseller d’Hisenda de l’executiu presidit per Emiliano García-Page. Dies després que el baró socialista s’absentés d’un gran acte del PSOE a Madrid en què Pedro Sánchez va fer una defensa aferrissada d’una llei d’amnistia, Page ha decidit enviar un membre del seu executiu en aquest aquelarre del PP contra els pactes amb l’independentisme.

Ara bé, cal assenyalar que Juan Alfonso Ruiz ha fet acte de presència, i fins i tot ha fet ús del seu torn de paraula, durant la primera moció, la relacionada amb el finançament autonòmic. Però s'ha absentat quan ha tocat abordar la moció sobre l'amnistia, i no s'ha posicionat ni a favor ni en contra dels pactes del PSOE amb l'independentisme. 

Andalusia, present tot i ser la comunitat més beneficiada per la condonació del deute

Fa uns dies, la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) assenyalava Andalusia com la comunitat autònoma més beneficiada per la condonació de part del deute autonòmic, per sobre de Catalunya. No obstant això, ha fet acte de presència en aquesta Comissió General de les CCAA el conseller andalús de Presidència i Simplificació Administrativa, Antonio Sanz Cabello.

Aquest dimarts, Sanz Cabello ha denunciat que la política espanyola depengui dels pactes de Sánchez fets "a l'estranger", en referència a l'exili a Bèlgica de Carles Puigdemont. I ha opinat que "per culpa dels pactes de Zapatero amb el nacionalisme radical" la seva comunitat autònoma és de les més perjudicades pel que fa al finançament. "Espanya no es pot liderar ni construir amb els que la volen destruir", ha etzibat; en un dels discursos més bel·ligerants d'aquest dimarts al Senat.

El PP també hi ha enviat el vicepresident primer i conseller de la Presidència gallec, Diego Calvo Pouso, que ha protagonitzat un dels moments més irònics de la jornada d’aquest dimarts. Ha pujat al faristol a malparlar de l’amnistia a independentistes, i la presidenta de la comissió l’ha hagut d’aturar, assenyalant-li que en aquell moment s’havia de parlar de la condonació del deute autonòmic. L’oposició ha esclatat a riure. Calvo s’havia equivocat amb els papers.

No obstant això, ha defensat que una reforma del finançament autonòmic ha d’abordar-se al Consell de Política Fiscal i Financera, i no a través d’un pacte d’investidura. Més tard, quan sí que ha sigut l’hora d’abordar l’exoneració d’independentistes, Calvo ha assenyalat que l’amnistia “complica la convivència a Catalunya, però també a Espanya”. I ha titllat “d’indecència moral” que aquesta llei sigui un “pagament” a “un fugat de la justícia”. “Utilitzarem tots els recursos per oposar-nos a un pacte discriminatori”, ha sentenciat.

 

L'independentisme denuncia la sentència de l'Estatut i l'infrafinançament de Catalunya

El primer senador independentista a encarar-se a la moció del PP contra la condonació de part del deute autonòmic ha estat Joan Bagué, de Junts per Catalunya. Ha lamentat que el PP torni a utilitzar el Senat "de forma partidista", el mateix partit que va ser culpable de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Per argumentar per què el seu partit vol la independència, Bagué ha recordat els 22 milions d'euros anuals "que marxen" a Espanya "i no tornen".

S'ha pronunciat de la mateixa manera el senador d'Esquerra Republicana Josep Maria Reniu, que ha assenyalat que els republicans només coincideixen amb el PP amb una cosa: "La necessitat d'un nou sistema de finançament". Amb la diferència, però, que els populars no diuen ni mu sobre l'infrafinançament català. "El deute històric és un llast per a Catalunya", ha assenyalat, per fer una comparació que posa de manifest el dèficit fiscal que pateix el país: "Catalunya entrega cada any a Espanya 22 milions, mentre que Alemanya n'entrega 25 a Europa". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!