Des de diversos sectors de l'independentisme s'ha denunciat una repressió i persecució econòmica per part del Tribunal de Comptes, l'òrgan encarregat d'investigar les despeses del 9-N, i ara també de l'1-O. Aquest dijous, la plataforma Octuvre ha revelat els noms dels membres que integren actualment —i històricament— aquest tribunal, i els lligams que aquests tenen amb certs partits polítics. A través d'un reportatge d'investigació, han tret a la llum què "s'amaga" darrere "el Tribunal de Clavegueres". 

Multes milionàries als organitzadors de l'1-O i el 9-N

El Tribunal de Comptes és el màxim òrgan de fiscalització dels diners públics, i per això és qui ha investigat i posat multes de prop de 5 milions d'euros als organitzadors de la consulta del 9-N. Ara està preparant la segona fase, el càstig pel referèndum de l'1 d'octubre. Precisament, a la sentència del judici al procés, en el punt 9, on s'argumenten les penes de presó de cada un dels acusats, Marchena escriu: "Ara li toca seguir al Tribunal de Comptes". 

De la División Azul al govern d'Aznar

L'òrgan fiscal està format per 12 membres escollits pel Congrés i el Senat. Per ser escollits han de tenir l'aprovació de tres cinquenes parts de la cambra. Això vol dir que el PP i el PSOE s'han de posar d'acord amb els noms. Segons l'investigació d'Octuvre, aquests càrrecs són, doncs, "persones de confiança" d'aquests dos partits. 

Membres històrics

  • Octuvre explica que fins a l'any 1982 el president del Tribunal de Comptes era Servando Fernández, falangista i voluntari de la División Azul que va combatre al costat de Hitler a Rússia. Servando Fernández
  • Entre el 1991 i el 2012 trobem al Tribunal de Comptes Juan Velarde, que va ser directiu del diari Arriba i el 1953 va redactar la ponència econòmica del Primer Congreso Nacional de la Falange.
  • Entre el 1997 i el 2007 el president del Tribunal de Comptes va ser Ubaldo Nieto de Alba, exsenador de la UCD. El sou d'Ubaldo Nieto, com el de la resta de consellers del Tribunal, superava els 120.000 euros anuals. Ell mateix, a més, surt als papers de la Caixa B del Partit Popular.

Membres en actiu

  • Altres noms coneguts del Tribunal de Comptes són Manuel Aznar, germà de José María Aznar, o María José Molinuevo, esposa de Federico Trillo, exministre de Defensa d'Aznar.  
  • Una altra consellera molt activa del Tribunal de Comptes és Margarita Mariscal de Gante, exministra de Justícia d'Aznar i filla de Jaime Mariscal de Gante, membre del Tribunal de Orden Público franquista i membre destacat de la policia encarregada de la repressió política els anys 50. Ella mateixa va ser qui va redactar la sentència de les multes milionàries de la consulta del 9-N. El seu germà és José Manuel Mariscal de Gante, comissari de la Policia Nacional, que el 2018 va convidar Bily el Niño a l'acte oficial del Dia de la Policia. Margarita Mariscal de Gante
  • Al Tribunal de Cuentas també hi treballen les dues germanes d'Elvira Rodríguez, ministra de Medi Ambient al govern d'Aznar. 
  • També hi treballen dues filles de l'exministre Licinio de la Fuente, perseguit per la justícia argentina per haver estat un dels signants de la pena de mort de Salvador Puig AntichLicinio de la Fuente
  • El president de la secció de fiscalització del Tribunal de Comptes és Javier Medina Guijarro, que té la seva germana, el seu germà, la seva dona i una familiar d'aquesta a l'òrgan.
  • El president del comitè d'empresa és Alberto Otero Nieto, que també hi té la seva germana, el seu germà, dos cunyats i un cosí. 

L'any 2014 es va descobrir que els alts càrrecs del Tribunal de Comptes havien col·locat a dit a més de 100 familiars. Corresponia, aleshores, al 14% de la plantilla.