El Congrés dels Diputats investigarà el supòsit entramat policial que involucra a l'exministre del govern espanyol del PP, Jorge Fernández Díaz, en la denominada Operació Catalunya que porta una jutgessa d'Andorra. Així ho va aprovar aquest dimarts la Junta de Portaveus amb el suport majoritari del PSOE, Unides Podem, ERC, EH-Bildu, JxCat, PdeCat, la CUP i BNG. L'objectiu és investigar si el govern de Mariano Rajoy va pressionar i amb quins mitjans ho va fer entre el 2014 i el 2015 al govern andorrà per tal d'intervenir la Banca Privada d'Andora (BPA), així com veure els motius pels quals Espanya va fer el mateix amb la filial a l'Estat, el Banc Madrid. Segons detalla la jutgessa a la interlocutòria amb la qual va imputar Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz, la intenció seria de les amenaces al BPA seria aconseguir dades bancàries de la família Pujol i d'independentistes com Artur Mas i Oriol Junqueras.

Rajoy, Montoro i de Guindos

La comissió aprovada al Congrés s'encarregarà d'investigar a diverses personalitats que formaven part del govern espanyol en aquell moment. Entre aquests es troben els exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, així com l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy o l'exsecretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, entre aquests també estaria Luís de Guindos, l'encarregat d'aprovar la intervenció del Banc Madrid, el març de 2015, quan era ministre d'Economia. Dins d'aquest grup de possibles investigats també estaria l'exdirector de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, així com membres de la policia política com és el director d'adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional, Eugenio Pino; els comissaris Villarejo i Martín Blas, i l'inspector policial i agregat d'Interior en l'ambaixada espanyola a Andorra, Celestino Barroso. Aquests dos últims es postulen com a possibles extorsionadors dels directius de la BPA. 

A més de personalitats polítiques, la comissió també pot citar a ciutadans estrangers, tot i que no els pot obligar, ja que la seva compareixença és voluntària. En la mateixa línia, també poden convocar dirigents i exdirigents del govern andorrà, que presumptament van ser pressionats per Rajoy, i directius del banc com Higinio Cierco o Joan Pau Miquel, que ambdós van declarar davant del jutge que havien estat víctimes de xantatge. Tot i que els dos són ciutadans andorrans, si estan disposats a declarar davant del Congrés, segons avança la cadena SER. 

L'operació Catalunya 

Jorge Fernández Díaz va dirigir l'Operació Catalunya contra la família Pujol, segons va publicar la setmana passada El País a partir d'un enregistrament al qual va tenir accés aquest diari i el digital Fonts informades. La cinta, gravada per l'excomissari de policia José Manuel Villarejo, recull una reunió en el Ministeri de l'Interior (comandat llavors per Fernández Díaz, a mitjans de desembre de 2012). En aquesta van participar ells dos i el llavors número 1 de la policia espanyola, Eugenio Pino. La conversa dura un quart d'hora i forma part de l'arxiu de l'excomissari, en aquest cas incorporada en cap de les investigacions obertes contra ell. Els tres acorden denunciar a dirigents independentistes amb els testimonis de Javier de la Rosa i Victoria Álvarez.

Una jutgessa d'Andorra ja ha citat a declarar com a querellats l’expresident del govern espanyol del PP Mariano Rajoy, els ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, a més de membres de l’antiga cúpula d’Interior per l’Operació Catalunya. L'Institut de Drets Humans d'Andorra (IDHA) i Drets consideren que "l'actuació del govern espanyol per mirar d'aconseguir les dades bancàries dels polítics independentistes catalans —que, per cert, mai no han aparegut— va ser un atac en tota regla a la sobirania andorrana". Les entitats també precisen que en cas que els querellats siguin condemnats pels delictes pels quals se’ls investiga, l'estat espanyol, de manera subsidiària, s'haurà de fer càrrec dels danys i perjudicis materials i morals que hagin causat a les víctimes d'aquests delictes.