L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), ha estat nominada al Disobedience Award (Premi a la Desobediència) del Massachusetts Institute of Technology (MIT), prestigiosa universitat de Boston, segons ha avançat Regió7. Aquest premi es tracta del màxim reconeixement mundial a la desobediència civil no-violenta que s'entrega des de 2017 i està dotat amb 250.000 euros.

Venturós ha estat nominada per la seva negativa a despenjar l'estelada del balcó l'Ajuntament de Berga en dos períodes electorals, i això li ha reconegut un dels 11 membres del jurat, Jamila Raqib, directora de Albert Einstein Institution de Boston. Raqib va conèixer el cas de Venturós durant la seva visita a Berga el mes de juliol, quan va presentar el llibre Mahatma Gandhi: Desobediència i resistència civil no-violentes.

Després de negar-se a retirar l'estelada del balcó del consistori de Berga, Venturós va ser condemnada a sis mesos d'inhabilitació i a pagar una multa de 540 euros. L'alcaldessa, però, ha presentat un recurs contra la sentència del Jutjat Penal 2 de Manresa.