L’oficialitat del català a la Unió Europea està encarrilada. Aquesta és la percepció que s’endú Junts per Catalunya tot i saber que les institucions europees han ajornat la decisió aquest dimarts davant la falta d’acord entre els estats membres. En la pugna per aconseguir la normalització del català, Junts ha reconegut “l’esforç” que està fent el ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel Albares, tal com ha explicat aquest dimarts la portaveu dels independentistes al Congrés, Míriam Nogueras. “Arrenca definitivament el procés de l’oficialitat del català a la UE, un procés que no té marxa enrere”, ha remarcat Nogueras.

 

🔴 El català a la Unió Europea i al Congrés, DIRECTE | Reaccions i última hora de l'oficialitat

 

Malgrat els dubtes que encara genera la proposta espanyola per reconèixer el català a les institucions europees, Nogueras ha subratllat que “no hi ha hagut cap Estat membre que s'hi hagi oposat” i ha explicat que el seu partit “farà un seguiment i monitorització” dels passos que s’han de seguir per assolir el reconeixement de ple dret. De fet, el govern espanyol ha decidit prioritzar l’oficialitat del català per davant del gallec i de l’eusquera amb l’objectiu de superar les reticències detectades entre els 27 a la incorporació de tres noves llengües oficials. En aquest sentit, Nogueras ha celebrat que hi hagi una “instauració gradual” de l’oficialitat i ha aplaudit que “avui hem arribat on no s’havia arribat mai en la història del nostre país”.

La sol·licitud espanyola és producte de l’exigència de Junts per fer Francina Armengol presidenta del Congrés dels Diputats. I en aquest context, Nogueras ha recordat que observarà amb atenció “la capacitat del PSOE per complir els acords als quals arriba”. “Vam demanar que es fes una carta, que es fes la sol·licitud i que en la reunió del Consell d’Afers Generals de la Unió Europea es pogués posar el tema sobre la taula”. Per la petició a les institucions europees i pel primer ple del Congrés dels Diputats habilitat per parlar en català, eusquera i gallec, Nogueras ha parlat d’un “dia històric” perquè, d’un costat, “per fi es respecten els drets dels catalanoparlants” i, d’altra banda, “el català està molt més a prop de ser una llengua oficial de la UE”.

Espanya prioritza el català

En la reunió del Consell d’Afers Generals de la UE, els 27 han ajornat la decisió de reconèixer tres noves llengües. En aquest sentit, Espanya prioritzarà l'oficialitat del català a la UE per davant del gallec i l'euskera per tal de superar les reticències que han expressat els 27. Així ho ha anunciat el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, en comparèixer després de la reunió del Consell, on s'ha debatut el tema, però s'ha decidit ajornar la votació. "Hem proposat iniciar el seu desplegament primer amb el català i seguidament amb la resta de llengües", ha explicat.