La intervenció inicial del candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha causat enuig a Junts per Catalunya per la manera en què s'havia referit, per exemple, a l'amnistia com una "mesura de gràcia" i de "perdó". Per aquest motiu, després de reprendre la sessió, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha traslladat aquest malestar al número tres del PSOE, Santos Cerdán. I així també ho ha volgut visibilitzar Nogueras durant el seu discurs des del faristol de la cambra baixa espanyola, instant Pedro Sánchez a esclarir si complirà amb l'acord. "Avui vostè havia de començar a desmentir-nos els qui diem que no compleix els acords, que la seva paraula no val i que només li interessa el poder. Voldria donar-li un consell: no provi de temptar la sort perquè no li funcionarà". En aquesta part introductòria, la dirigent juntaire ha alertat el socialista que la seva intervenció no havia estat "valenta" i que la manera de fer-ho hauria estat "respectant allò que s'ha acordat i fent honor a allò que s'ha escrit". Per això, Junts ha llançat un avís clar: "Per dir i fer el mateix que fa quatre anys, Junts no li fa cap falta".

🔴 Debat d'investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats

Tot i aquests avisos, Nogueras ha defensat l'acord assolit amb el PSOE i ha volgut destacar que justament aquest permet que les coses "es facin diferent a partir d'ara": "No hi apareix la paraula diàleg i sí que ho fa la paraula negociació, no es parla de perdó ni de mesures de gràcia perquè això van ser els indults i l'amnistia és una altra cosa, és la desjudicialització de la política". En aquest context, la diputada de Junts al Congrés ha fet referència a la divisió entre el PSOE i el PP per aquest acord: "La qüestió no és si Espanya té un govern més o menys progressista, més o menys d'esquerres o més o menys reformista; el que explica la histèria de certs sectors és el problema català, i el que no es digereix i es combat per terra, mar i aire és que ara s'atreveixin a abordar el tema català de manera directa". "Senyor Sánchez, està disposat a abordar aquesta qüestió, tal com estableix l'acord que hem signat?", ha llançat Míriam Nogueras. Per a la juntaire, el que resulta "disruptiu" de l'acord és que es reconegui l'existència d'un conflicte polític i que és "històric".

 

L'estabilitat de la legislatura, condicionada als "avenços i compliments"

En els avisos al PSOE, Míriam Nogueras també ha mencionat la "temptació" que els socialistes han tingut sovint de "fer creure que el conflicte s'havia superat i que l'havíem deixat enrere: enganyaven i ho sabien, de manera que ara toca actuar en conseqüència i deixar d'amagar el problema". "Si avui som aquí, és per fer que els grans consensos que ha recollit el Parlament al llarg de la història siguin atesos, per això hem definit que l'únic límit sigui el Parlament. Per tal que la legislatura avanci, Catalunya necessita que passin coses diferents i es culmini un acord que canviï la història", ha sentenciat. Per tot plegat, Nogueras ha reivindicat que l'acord és clar: "L'estabilitat queda subjecta als avenços i compliments dels acords que resultin de les negociacions en els dos àmbits permanents, l'àmbit del reconeixement nacional (on plantegem el referèndum) i l'àmbit de dèficit i limitacions de l'autogovern (on posarem al damunt de la taula la cessió del 100% dels impostos)". I encara ha estat més contundent per afirmar que "si els canvis no són possibles i no s'avança, no donarem suport a cap iniciativa que presenti el seu govern".

Durant el discurs, la parlamentària juntaire ha fet un repàs als diversos esdeveniments de "repressió política, judicial, militar i policial" contra Catalunya des de 1714 i és en aquest context que ha avalat la negociació per "resoldre el conflicte per la via política". "Hem triat una manera diferent amb la qual el catalanisme pactava normalment amb Espanya: en comptes d'assegurar l'estabilitat d'entrada, caldrà guanyar-se-la acord a acord; en comptes de fer una llista de la compra sempre incomplerta i insatisfeta, volem parlar del supermercat sencer; havíem de passar d'una relació de submissió a una d'igual a igual". Míriam Nogueras també ha fet bandera que el pacte no suposa "cap renúncia" i que el compromís de Junts amb la independència segueix ben viu: "Avui, escrivim una pàgina més que ens acosta al nostre objectiu. Som conscients dels riscos i les dificultats, però tenim una oportunitat per avançar i sabem d'on venim i cap a on anem". "No volem trencar res ni volem que ens trenquin, el que volem és el millor per a la nostra nació", ha sentenciat.

 

Pedro Sánchez es compromet a complir amb l'acord

En el seu torn de rèplica, Pedro Sánchez ha calibrat la dimensió del malestar de Junts i s'ha afanyat a confirmar el "compromís del PSOE" i el seu personal per "complir l'acord". "Crec que guanya la política entesa com a negociació i acord, que és el que hem subscrit", ha emfatitzat. Segons Sánchez, el panorama que s'obria després de les eleccions deixava dues possibilitats: "O ens manteníem invariables en les nostres posicions i anàvem a segones eleccions, o apostàvem per una negociació sincera i honesta tot i les diferències". El candidat a la investidura ha apuntat que "les diferències s'han d'entendre com un element essencial de la democràcia" i ha destacat que hi ha un fet que els uneix amb Junts: "El progrés i l'estabilitat de Catalunya". "Ningú pot negar que vivim un temps d'esperança per a Catalunya, estem fent passos cap a la desjudicialització i hem obert un nou temps junts que tenim el deure d'aprofitar i treballar perquè la Catalunya de l'avui i l'endemà resolgui el conflicte". En aquest sentit, Sánchez ha demanat "no frustrar" aquesta "nova etapa" i ha reconegut "el dret a defensar tots els postulats" que té Junts "amb tota la dignitat". "Em refermo en el compromís de l'oportunitat històrica", ha afegit. El socialista ha conclòs que la posició del seu partit és "la contrària" a la mantinguda pel PP: "Van ignorar les demandes de la societat catalana i van alimentar la discòrdia aixecant un mur de desconfiança. No fer res no és cap estratègia ni solució i farem passos per resoldre definitivament el conflicte".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!