L'economista Santiago Niño Becerra s'ha mostrat rotund amb les intencions del PSOE i del PP d'ajornar la reforma del finançament autonòmic, que està pendent des de fa gairebé una dècada. "Continuarà el cafè-per-a-tothom i els dèficits fiscals interregionals per als qui els pateixin", ha pronosticat l'economista. Niño Becerra ha fet referència a una informació del diari madrileny El País, que assenyala que el president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, han acordat deixar aquesta reforma per a la pròxima legislatura espanyola. El model actual hauria d'haver estat revisat el 2014.

Segons Niño Becerra, si Catalunya disposés del dèficit fiscal interregional de 3 anys, podria invertir 51.000 milions d'euros per aconseguir per exemple la transició climàtica. Es calcula que cada any Catalunya perd 16.000 milions en dèficit fiscal, comparant els diners que aporta en impostos i el que finalment retorna. L'economista considera que a l'Estat espanyol s'intenta no parlar d'aquesta qüestió per les repercussions que té. "Si es parla de l’evolució del PIB, s’ha d’incloure el dèficit fiscal interregional, s’ha de dir que Extremadura, per exemple, rep cada any el 17% del seu PIB de les autonomies que donen", ha explicat en diverses ocasions. Per què no se'n parla? "Primer, perquè és un tema molest; a més, s’ha de discutir, i, finalment, parlar-ne té conseqüències. Per tant, és més còmode parlar d’altres coses", diu.

L'economista ha argumentat que si Catalunya no patís el dèficit fiscal, podria gaudir de superàvit. "Si Catalunya no tingués dèficit fiscal interregional tindria superàvit propi, i no tindria un deute que ara es veu obligada a emetre per compensar aquest dèficit fiscal interregional", considera. El dèficit fiscal de Catalunya amb el sector públic central, que inclou l’Estat, els seus ens i la Seguretat Social, va superar els 16.800 milions d’euros anuals en els exercicis 2015 i 2016, d’acord amb l'actualització de la balança fiscal que va fer públic el Departament d'Hisenda de la Generalitat el 2020. Catalunya va aportar a l'Estat un total de 33.604 milions d'euros més del que va rebre entre el 2015 i el 2016.