"A Madrid tenen un problema econòmic molt i molt gros", ha advertit el professor i catedràtic d'Economia, Santiago Niño Becerraen una entrevista al FAQs de Tv3. Becerra ha analitzat la crisi de la pandèmia des del punt de vista econòmic i ha assegurat que "Espanya està molt malament" des del 2008. Segons el professor, la Covid-19 ha sigut un accelerador més; plou sobre mullat. "No ha sigut una pluja, ha sigut una tempesta terrible", ha alertat.

Pel que fa a Madrid, Becerra ha assegurat que la situació és "catastròfica". Segons ha explicat el catedràtic, el Producte Interior Brut (PIB) de Madrid depèn entre un 75-85% dels serveis. "Que l'aïllin o que la confinin és catastròfic", ha assegurat. Niño Becerra també ha valorat les previsions del govern de Díaz Ayuso, que calculen que el PIB madrileny caurà anualment un 17%. "Això és una bestiesa, suposa retrocedir 8 o 9 anys", ha lamentat el professor.

 

FAQs (TV3)

 

Una crisi econòmica sense precedents

"Estem en crisi des del 2008. El que estem vivint és una fase dins de la crisi, no és més que la continuació", ha refermat el catedràtic. Segons Becerra, el 2008 vam patir crisi sistèmica molt semblant a la Gran Depressió dels anys 30, però per trobar una crisi com l'actual cal remuntar-se fins al segle XVIII, quan hi va haver "una gran crisi agrària que ho va aturar tot". "I el que ha passat entre el març i el maig ha sigut una gran aturada de l'economia", ha recordat Becerra.

"El que és desitjable en l'àmbit sanitari és terrible en l'àmbit econòmic. Tancar i confinar destrossa l'economia", ha reiterat l'autor del llibre Capitalisme (1679-2065).

Què ens espera?

Segons els últims estudis que ha fet l'economista, preveu que el capitalisme s'acabarà entre el 2050 i el 2060. Per veure la fis de la crisi que estem vivint ara, però, caldrà esperar menys. Tal com estimen diversos càlculs econòmics, el 2026 s'haurà acabat la crisi econòmica, però ens trobarem en "una situació dolentíssima". "Se suposa que l'any vinent ens haurem recuperat una mica de la gran patacada de la Covid-19", preveu Becerra, tot i que assegura que queden uns anys catastròfics al davant.

Feines cada cop menys estables i per projectes, i estats cada vegada més dèbils són algunes de les previsions del món que ens espera segons Becerra.