El catedràtic d'estructura econòmica Santiago Niño-Becerra ha assegurat en una entrevista al Versió RAC1, que "Catalunya podria ser independent abans de finals d'any". Segons Niño Becerra, el que és segur és que en aquest període Catalunya deixarà de ser una comunitat autònoma, i assolir "una independència o similar". "Quan dic similar penso en el pla Ibarretxe [Estat associat]", ha afegit.

L'economista ha afegit que és indiferent el que digui el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, respecte a la situació catalana, perquè el que és realment rellevant és l'opinió de les grans empreses. "Què pensen els consellers delegats de les grans empreses? Això sí que m'interessa", s'ha respost. Niño-Becerra considera que Europa està transitant cap a una Europa de les regions, també per raons econòmiques.

El catedràtic s’ha fet seva la teoria del Fòrum de Davos que alerta del perill d’una nova recessió econòmica. Al seu entendre, afectarà bancs i a l’Estat espanyol, novament, el sector immobiliari. "Estem a les portes de la tercera onada de la crisi, del 2007, basada en els bancs, els bons i les immobiliàries. No s’ha resolt l’estat de la banca. Està carregada d’actius tòxics i això s’ha de resoldre. Aquest any s’entrarà en això i hi haurà conseqüències", ha advertit.