L'economista Santiago Niño Becerra ha alertat de les feines que quedaran afectades per la intel·ligència artificial (IA). Citant diversos estudis, l'economista ha indicat que les professions que quedaran més penalitzades seran les següents: matemàtiques, fiscalitat, anàlisi financera quantitativa, escriptura i redacció, periodisme, disseny d'interfície digital i de web, enginyeria de Blockchain, comptabilitat i auditoria, gestió de dades i les feines d'advocats júnior.

L'economista ha precisat que aquesta és la previsió avui dia, però que en el futur l'impacte de les IA encara serà més gran. "La IA evolucionarà i els impactes sobre l'ocupació augmentaran", ha assegurat.

Niño Becerra ha recollit un article de Business Insider sobre un estudi d'Open AI, l'empresa que promou programes d'IA com ChatGPT i GPT-4. Segons aquest estudi, aproximadament el 80% de la mà d'obra nord-americana pot veure afectat almenys el 10% de les feines laborals per la introducció de les IA, mentre que al voltant del 19% dels treballadors pot veure afectat almenys el 50 % de les feines. Però adverteixen que tot el que està relacionat amb les ciències i el pensament crític es veuria menys impactat, mentre que l'exposició pot ser més gran en la programació i l'escriptura. L'impacte es preveu alt a les indústries de processament d'informació, però baix a la manufactura, l'agricultura i la mineria. En canvi, les ocupacions amb salaris més alts generalment presenten més feines amb alta exposició a la intel·ligència artificial.

Al contrari del que s'apunta habitualment, l'estudi no parla de desaparició de llocs de treball a causa de la IA ni del fet que aquests es trobin amenaçats, encara que sí que patiran diferents nivells d'impacte, exposició i influència. "Les ocupacions enumerades són on estimem que els GPT i el programari impulsat per GPT poden estalviar als treballadors una quantitat significativa de temps per completar una gran part de les seves feines, però no necessàriament suggereixen que les seves activitats puguin ser completament automatitzades per aquestes tecnologies”, apunta.

Igual que Niño Becerra, l'estudi també preveu que la intel·ligència artificial tingui més impacte a mesura que passin els anys. "A mesura que les capacitats continuïn evolucionant, és probable que l'impacte de les IA en l'economia persisteixi i augmenti, cosa que planteja desafiaments per als formuladors de polítiques a l'hora de predir i regular-ne la trajectòria", adverteixen els investigadors.