La reivindicació del president de la Generalitat, Quim Torra, de confinar Catalunya, repetidament rebutjada pel govern espanyol, ha arribat aquest dissabte al prestigiós diari nord-americà The New York Times, després d'haver estat tractada també en una entrevista a la BBC.

En un article sobre la situació que està vivint Europa, colpejada per l'epidèmia de coronavirus, el NYT posa el focus especialment en Espanya i la seva "tràgica fita" superant els mil morts.

Davant d'aquesta situació, lloa la resposta del govern de Catalunya que "va reaccionar amb més rapidesa que el senyor Sánchez, tancant bars i restaurants divendres passat i demanant a les autoritats nacionals que ajudessin a confinar la seva regió de la resta d’Espanya". 

El diari també recull declaracions del conseller d'Interior, Miquel Buch, demanant "decisions dràstiques, dures i eficients" i recordant que "quan a Catalunya preníem mesures dràstiques per no deixar que la malaltia es propagués, a Espanya no ho feien". 

L'exèrcit a Barcelona i les competències a Madrid

S'explica com la recentralització de competències del govern espanyol per la declaració de l'estat d'alarma no ha estat ben rebuda a Catalunya, que "es nega a signar una declaració conjunta que lliuri el control de Madrid". "La policia nacional ha pres el control de la policia regional (...) i dijous, l’exèrcit espanyol va entrar a Barcelona (...) i s’està desplegant a desenes de pobles catalans aquesta setmana", apunten.

Tot i els esforços de Sánchez per aparentar que la situació està sota control i més ben gestionada des de Madrid, el prestigiós diari nordamericà es mostra dubtós: "L’esclat ha posat a prova la capacitat de Madrid de compartir el poder sobre la salut pública, no només amb Catalunya, sinó amb altres regions d’Espanya" que "van prendre el lideratge per respondre a la crisi".