Les dures sentències del judici al procés i la reacció de la ciutadania, amb tres dies de violenta repressió policial i avalots, han portat el diari The New York Times a qüestionar-se quina sortida té Espanya ara que “la fúria catalana torna a estar inflamada”.

En un article signat pel corresponsal d’aquest mitjà a l’estat espanyol, Raphael Minder, i titulat "Amb la fúria catalana inflamada altre cop, que serà el següent a Espanya?", el diari es pregunta què pot passar ara que s’ha fet pública la sentència i a poques setmanes d’unes altres eleccions legislatives.

El text explica les sentències i com ha caigut el càrrec de rebel·lió, i assenyala que “els polítics condemnats poden argumentar que les sentències violen drets fonamentals". "Els seus casos —continua l'article— es podrien apel·lar al Tribunal Constitucional d’Espanya i potser, fins i tot, al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg”.

En el context d’unes quartes eleccions legislatives en quatre anys, The New York Times assenyala que Pedro Sánchez i Quim Torra “no han fet cap avenç polític per resoldre la disputa des que tots dos van prendre possessió del càrrec”, i apunta que la situació actual a Catalunya podria afectar els votants, malgrat que a hores d’ara els socialistes lideren les enquestes.