Els diaris The New York Times i Le Monde han alertat de les protestes per la detenció del raper Pablo Hasél a causa d'un problema de llibertat d'expressió a Espanya, i han coincidit a recordar que es troba en una situació similar Josep Valtònyc, que està exiliat a Bèlgica.

El diari americà ha informat dels incidents dels darrers dies i ha assegurat que "Espanya té antecedents de sentenciar persones per fer comentaris [inconvenients] a les xarxes socials", i que la persecució es basa principalment en la llei que prohibeix l'apologia del terrorisme. "Algunes d’aquestes sentències s’han dictat contra usuaris de xarxes socials joves i desconeguts, però d’altres s’han dirigit a figures més destacades", indica.

The New York Times

"No estàs sol": La detenció d'un raper espanyol provoca protestes per la llibertat d'expressió", titula el diari americà

The New York Times recorda que, a més de Hasél, hi ha el cas de Valtònyc. "El raper de nom Valtònyc va fugir a Bèlgica el 2018 després que se'l va condemnar a una pena de presó per haver escrit lletres de cançons que un tribunal va trobar que eren apologia el terrorisme i va insultar la monarquia" titllant-la de lladre, assenyala.

Per la seva banda, el diari francès Le Monde, molt acostumat a l'actuació de les armilles grogues, utilitza la paraula sòbria de "tensions" per descriure els incidents que s'han produït a Barcelona, i també a altres localitats com Madrid. Segons el rotatiu, Hasél s'ha acabat convertint en un símbol dels problemes de la llibertat d'expressió a Espanya, "després que l'han condemnat a nou mesos de presó per "insultar la Corona i les institucions estatals" i per "apologia del terrorisme".

Le Monde

"Espanya: tensions arran de les manifestacions de suport a un raper empresonat", titula Le Monde

Le Monde recorda també que el cas de Hasél és paral·lel al de Valtònyc. "El cas de Pablo Hasél recorda el d’un altre raper, Valtònyc, que va fugir a Bèlgica el 2018 després de ser condemnat per fets similars", explica.

Les protestes per l'empresonament també han arribat a l'Índia, i la televisió TV9 se n'ha fet ressò.