El diari nord-americà The New York Times carrega durament contra la manera com Espanya celebra el Dia de la Hispanitat. En un extens article d'opinió, el rotatiu recorda que el 12 d'octubre se celebra "l'aniversari de l'arribada de Cristòfol Colom a Amèrica, i que es presenta com una "jornada de projecció lingüística i cultural més enllà dels límits europeus".

En la mateixa línia, el text explica que el que a Espanya es coneix com el Dia de la Hispanitat, a Argentina és el Dia del Respecte i la Diversitat Cultural, a Colòmbia i Mèxic el Dia de la Raça, a Uruguai el Dia de les Amèriques i a Veneçuela el Dia de la Resistència Indígena. L'autor fa aquests matisos perquè "utilitzem aquest dia per explicar versions oposades d'una mateixa història".

The New York Times demana que es "repari la veritat" sobre el que es commemora el 12 d'octubre i que "es recordi les víctimes de la Conquesta". Segons l'autor, "la Conquesta va ser un acte de violència que s'ha sostingut durant tres segles i que va suposar la desaparició de comunitats senceres".

El diari demana que es doni un nou significat a la jornada, i subratlla que "això seria possible" si "Espanya ofereix una compensació que podria ser una major honestedat històrica". D'aquesta manera, indica que el 12-O seria "una vertadera celebració del món hispà i d'una llengua compartida".