El dia en què Itàlia acaba de decretar el tancament de "tota activitat de producció no essencial" pel coronavirus i Espanya continua negant-se a fer el pas, el prestigiós The New York Times publica un extens anàlisi sobre quins han estat els errors del govern italià que han permès que l'epidèmia arribi a un punt tan crític com l'actual.

"L'experiència del país demostra que cal aplicar mesures precoces per aïllar el coronavirus i limitar el moviment de les persones, de manera molt clara, i aplicar-les de manera estrica", resumeix el mitjà.

Al llarg de l'article es fa referència a la mala coordinació que hi va haver entre Roma i les regions, cosa que va endarrerir la imposició de mesures restrictives. "Jo hauria aplicat les mesures 10 dies abans", assegura Walter Ricciardi, membre del consell de l'Organització Mundial de la Salut. "Per al coronavirus, 10 dies poden ser tota una vida", reitera el mitjà.

"Ara, els altres governs tenen menys marge per a excuses"

La sots-secretària del Ministeri de Salut italià, Sandra Zampa, ara coincideix amb aquest criteri i assegura que "en retrospectiva", "ho hauria tancat tot immediatament, però en temps real, no estava tan clar". El tancament total és la mesura que Catalunya, i ara també Múrcia, porten demanant des de fa dies a l'estat espanyol sense resultat. 

"Els polítics de tot l'espectre es van preocupar per l'economia i per l'alimentació del país i els va costar acceptar la seva impotència en la lluita contra el virus", explica el New York Times. "A diferència d’Itàlia, que navegava per un terreny no reconegut per una democràcia occidental, altres governs tenen menys marge per a excuses", apunta.

"Si haguéssim confinat del tot, ara estaríem celebrant-ho"

Attilio Fontana, president de la Llombardia, el focus de la malaltia a Itàlia, lamenta que al principi els polítics "estaven convençuts que la situació era menys greu i no volien fer mal a l'economia".

Fontana ja havia demanat en diverses entrevistes que el govern "deixés d’embolicar i apliqués mesures rígides”. "Jo crec que si ho haguéssim tancat tot des del començament, durant dues setmanes, probablement ara estaríem celebrant la victòria", assegura.