L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ja té nova cúpula directiva. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha estat elegida nova presidenta de l'entitat amb 163 vots a favor juntament amb l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, que ha assumit el càrrec de vicepresident primer, i l'alcalde d'Argentona, Eduald Calvo, que ho ha fet com a vicepresident segon.

Els noms de la nova direcció de l'AMI s'han donat a conèixer en la cinquena assemblea general a l'Ateneu de Cerdanyola del Vallès, on s'ha viscut un moment emotiu ple d'aplaudiments en record a Muriel Casals i l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha aprofitat per dir unes paraules.

Un dels objectius de la nova presidenta és "ampliar el suport al procés a través del municipalisme" perquè és majoritari, així com "treballar en iniciatives per acostar el municipalisme independentista a l'estranger". L'AMI continuarà treballant de costat amb el Parlament i les entitats civils "tot buscant la unitat", ha assegurat Lloveras, i ha afegit que "si la cosa no tira, el món municipal apretarà perquè el procés tiri endavant".

A l'assumir la presidència, Lloveras ha posat sobre la taula que "sóc independentista convençuda i no em perdonaria no participar activament en el procés". 

A l'acte hi han acudit la consellera de Presidència i portaveu del govern català, Neus Munté, i diversos representants d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Munté ha estat l'encarregada de tancar l'acte. També hi han acudit representants d'entitats sobiranistes com l'ANC i Òmnium.

Els perfils de la nova cúpula

Lloveras i Gaseni substitueixen a l'actual presidència interina de Josep Andreu (ERC), alcalde de Montblanc, que va assumir el càrrec quan l'anterior president, Carles Puigdemont, va assumir la presidència de la Generalitat. 

Neus Lloveras (1963) va ser la primera dona alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, càrrec que ostenta des de 2011 gràcies a un acord amb el PSC. Es va incorporar a la política local l'any 2003 en l'equip d'Esteve Orriols (CiU). D'altra banda, també és diputada del Parlament de Catalunya des de 2015. Milita a Convergència Democràtica de Catalunya.

Jordi Gaseni (1971) és l'alcalde de l'Ametlla de Mar des de 2015, també producte d'un acord amb els socialistes. Ha sigut regidor en aquesta localitat tarragonina des de 2003, delegat d'Esports de la Generalitat a les Terres de l'Ebre entre 2009 i 2011 i membre del Consell Comarcal del Baix Ebre. És membre d'Esquerra Republicana de Catalunya.

L'AMI agrupa actualment 834 organismes públics entre ajuntaments, consells comarcals i diputacions provincials, que donen suport a la independència de Catalunya.