El diari de Berlín Neues Deutschland, proper a Die Linke, ha acusat la Justícia espanyola de bloquejar tots els candidats a president de Catalunya, des de Carles Puigdemont a Jordi Sánchez, passant per Jordi Turull. 

"El partit del deposat president català, Junts per Catalunya, ha intentat 4 vegades en els darrers mesos designar un nou president. Té la majoria al Parlament català i, per tant, té dret a proposar candidats a la Presidència. Però des de les eleccions que es van celebrar a Catalunya el 21 de desembre, el poder judicial espanyol ha impedit qualsevol candidatura. Tots els polítics que han estat proposats per a president eren a la presó o a l'estranger", ha assenyalat el diari.

Segons Neues Deutschland, per això és important la reunió que celebrarà demà Junts per Catalunya amb el president Puigdemont a la capital alemanya, per veure si es troba alguna sortida. "Carles Puigdemont ha citat tots els parlamentaris del seu partit a una reunió dissabte a Berlín. Cal trobar un nou candidat com a successor. La reunió se celebrarà a la capital, perquè Puigdemont no abandonarà la República Federal fins que un tribunal alemany es pronunciï sobre la petició d'extradició espanyola", ha assenyalat. 

El diari apunta que Junts per Catalunya té ara tres opcions possibles, en teoria.

- Proposar de candidat una persona no directament implicada en el referèndum de l'1 d'octubre i la declaració d'independència. 

-Insistir en un dels candidats prohibits.

-Forçar noves eleccions proposant un candidat impossible per a la Justícia espanyola, com seria Puigdemont.

El diari matisa que aquesta darrera opció és "poc probable", perquè en principi Puigdemont no vol noves eleccions.