El principal diari suís, el Neue Zürcher de Zuric, ha denunciat en un reportatge el fracàs de la "modernització" de la monarquia espanyola, que va anunciar el president Pedro Sánchez arran de la fugida de Joan Carles I a Abu Dhabi. Quan ha passat un any d'aquesta crisi política, el diari suís afirma que no hi ha hagut resultats "i està estancada".

"L'afer de les comissions no aclarides provoca tensions a la coalició de govern a Madrid. El desembre de l'any passat, el president espanyol, Pedro Sánchez, va plantejar modernitzar i reformar la monarquia, però des de llavors no ha passat gran cosa. Ione Belarra, ara la nova líder d'Izquierda Unida, que té cinc ministres al govern de Sánchez, ha titllat de "greu anomalia democràtica" que el rei emèrit visqui amb tota tranquil·litat a Abu Dhabi. També ha criticat amb duresa que els diputats del PSOE i els conservadors impedeixin crear una comissió d'investigació al Parlament espanyol", assenyala.

"Felip VI, a la defensiva"

La conclusió del rotatiu és que Felip VI "està a la defensiva", i aquest és el títol del reportatge. "El rei Felip VI tenia un aspecte rígid i capcot quan participava aquestes setmanes en una regata de vela a la badia de Mallorca. En el passat, el seu pare Joan Carles hi participava cada any i el públic ho celebrava. Però ja són temps passats, perquè la justícia ha assenyalat el rei vell com un dels més grans defraudadors fiscals d'Espanya. La imatge pública de la monarquia s'ha transformat a fons, i en molts indrets s'està traient el nom del rei emèrit de carrers places i parcs", indica.

Neue Zúrcher

 

"El rei espanyol Felip VI, a la defensiva", titula Neue Zürcher Zeitung

Neue Zürcher recorda que a Mallorca fins i tot es qüestiona que la família reial espanyola usi el palau de Marivent. Afirma que el partit Més per Mallorca ha anunciat la presentació d'una proposició de llei per tornar el palau a un ús museístic. "Potser aquesta sigui una de les causes que fan que la família reial hagi reduït les aparicions públiques a Mallorca al mínim enguany. La commoció que va causar la precipitada fugida de Joan Carles, als 83 anys d'edat, segueix essent profunda. Fa un any va fugir als Emirats Àrabs Units per escapar de les investigacions incòmodes sobre el seu ampli patrimoni a l'estranger. Des de llavors viu en un complex turístic de luxe als afores d'Abu Dhabi. Les despeses de 4 guardaespatlles i 3 ajudants de cambra van a càrrec de l'Estat espanyol. L'allotjament, una vil·la amb 6 dormitoris i piscina i accés propi a la platja, va a càrrec de l'emirat", subratlla.

Segons el diari, però, Joan Carles I té poc per témer de la justícia espanyola, després de la regularització de 4,4 milions d'euros. 

A Suïssa és precisament on van transcendir les primeres investigacions sobre Joan Carles. El fiscal de Ginebra Yves Bertossa va investigar un suposat regal de 100 milions de dòlars que l'Aràbia Saudita va fer al rei emèrit el 2008, i que estaven en un compte del banc suís Mirabaud. El principal beneficiari del compte era Joan Carles, que llavors era rei amb plenes funcions. 

Bertossa acusa ara el soci director del banc, Yves Mirabaud, de no haver comunicat la quantitat a les autoritats davant un possible blanqueig de capitals. Bertossa també basa l'acusació en un peritatge de l'Institut Suís de Dret Comparat, que posa en dubte que la quantitat pugui ser d'una donació.