La família de Francisco Francoha fet públic un comunicat en el qual afirma que "sota cap concepte" col·laborarà "activament o passivament" en la decisió del govern espanyol d'exhumar les restes mortals del dictador i adverteixen que esgotaran els recursos legals al seu abast per impedir el trasllat.

La nota, firmada per la família Martinez-Bordiú Franco, ofereix aquests aclariments davant del que consideren "la tergiversació que alguns mitjans de comunicació han fet de les declaracions efectuades per membres de la nostra família", i per tal d'"evitar qualsevol malentès".

Aquest matí el net del dictador, Francis Franco, ha assegurat que "per descomptat" que la seva família es farà càrrec de les restes. "No el deixarem en mans del govern"

La família Martínez-Bordiu afirma ara, però, que "sota cap concepte no col·laborarà activament o passivament amb la pretensió del govern espanyol plasmada al reial decret aprovat ahir" i reitera la seva "ferma i unànime oposició" a qualsevol exhumació o trasllat de les restes de Franco.

Acusacions a Sánchez

Afegeixen que, com a interessats a l'expedient d'exhumació que s'incoarà mitjançant acord del Consell de Ministres de divendres vinent, es reserven l'opció d'esgotar "tots els recursos legals" al seu abast, sense descartar cap altra acció legal que garanteixi els seus drets com a "únics legitimats per decidir la destinació de les restes mortals" de Franco.

En aquest sentit, la família expressa la seva "confiança en els tribunals de justícia i en la legalitat vigent", des del seu punt de vista "greument vulnerada pel Reial Decret Llei aprovat ahir", i "molt especialment -afegeix el comunicat- en la Comunitat Benedictina que té encomanada la custòdia de les restes".

I recorden que l'esmentada ordre "ha manifestat que no accedirà a cap exhumació en contra de la família del difunt", per la qual cosa esperen que el govern central "no podrà culminar el seu propòsit de vexar els mateixos en un acte de revengisme retrospectiu sense precedents al món civilitzat".

Les contradiccions

"Sense perjudici de l'anterior, no permetrem mai que el Govern disposi de les restes del nostre avi en la formaper la qual cosa, si es produís una exhumació en contra de la nostra voluntat, exigirem que se'ns faci lliurament de les mateixes per procedir a donar cristiana sepultura", conclou la nota.

Aquest mateix matí, Francis Franco, nét del dictador, ha manifestat que la família es farà càrrec del cos del seu avi si és exhumat de la Vall dels Caídos i ha descartat la possibilitat d'enterrar les restes a El Pardo, on ja va ser enterrada la seva àvia Carmen Polo, adduint motius de seguretat.

Francis Franco (net Franco) Europa PressEl net del dictador, Francis Franco / Europa Press

A la pregunta de si la família recorrerà el procés per procedir a la retirada del cadàver, Francis Franco ha assenyalat que la família "donaria una resposta col·legiada" amb les "al·legacions oportunes" una vegada quedi obert el termini de 15 dies perquè els interessats es personin i presentin al·legacions, així com a comunicar el destí que desitgin per a les restes mortals de Franco.