Encara queden uns dies perquè s’exhaureixi el termini fixat pels talibans per donar per acabat l’operatiu d’evacuació de l’aeroport de Kabul, però a mesura que passen les hores creixen els nervis perquè la ‘realpolitik’ ja ha admès la impossibilitat de rescatar tothom que vol fugir. Tot i que l’ultimàtum no venç fins dimarts, 31 d’agost, a les cancelleries de tot Occident ja es fan números de quanta gent deixaran penjada a les mans d’uns milicians que els tractaran com sempre s’ha tractat als considerats com a col·laboracionistes.

A més, la intenció dels Estats Units de reservar-se els darrers dies per evacuar les seves tropes, tot i raonable, ha ajudat a fer créixer la sensació que el vaixell s’acabarà d’enfonsar en poques hores, i les portades demostren aquests nervis globals per l’anunciada fi de l’últim illot d’esperança i llibertat a l’Afganistan.

MUNDO 26 agosto

Així ho demostra ‘El Mundo’, que explica a la seva portada que ja està en marxa el ‘Compte enrere per fugir de les urpes dels talibans en 24 hores’, tot afegint que ‘Els aliats es preparen per a una evacuació de Kabul precipitada que acabaria demà’ i ‘Els EUA es reserven la resta de dies per treure les seves tropes’.

larazon

Del mateix to és ‘La Razón’, que informa que ‘Biden ordena accelerar la retirada de l’Afganistan’, per afegir que ‘L’objectiu és evitar atemptats dels talibans i el Pentàgon confirma que centenars de soldats han començat a abandonar el país’.

ABC 26 agosto

Al seu torn, l’‘ABC’, tot i fixar-se més en la situació dels menors a Ceuta (‘Sánchez i Vivas tornen a la llei després del fiasco de Marlaska’) ens avisa que ‘Els EUA deixen enrere més de 200.000 col·laboradors’ i que ‘La Casa Blanca urgeix a completar els rescats malgrat que Alemanya assegura que ha negociat amb els talibans continuar les evacuacions més enllà del 31 d’agost’.

PAIS 26 agosto

Pel que fa a ‘El País’, aquest diari obre amb una declaració de Jens Stoltenberg, secretari general de l’OTAN, que informa que “La missió era protegir els EUA, no Afganistan". Vaja, que ens han enredat durant vint anys, i punt.

PERIODICO 26 agosto

ARA 26 agosto

26DCAT 001 page 0001LV 26 agosto

A Catalunya hi ha més varietat en les portades. Així, ‘El Periódico’ informa que ‘Competència destapa pujades ocultes de la llum amb la tarifa horària’ i l’‘Ara’ assegura que ‘Algunes elèctriques han cobrat de més en el rebut de la llum’. ‘El Punt Avui’ té com a titular principal ‘Impuls al català’ i finalment ‘La Vanguardia’ recupera el tema de l’aeroport de Kabul per assegurar que hi ha ‘Més de 80.000 evacuats pels EUA i els seus aliats’, tot afegint: 'Els països occidentals esgotaran la data límit del 31 d'agost' i 'Alemanya es desmarca i tractarà de perllongar l'operació un mes més'.

 

Imatge principal: L'ultimàtum talibà, a punt de vèncer / Pixabay