Bertrand Ndongo, militant de Vox y assessor de la líder del partit a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, s'ha tornat a fer viral compartint un missatge a través de les xarxes socials en què acusava la seva formació de ser racista per amenaçar de deportar Serigne Mbayé, portaveu del Sindicat de Manters fitxat per Pablo Iglesias per a les eleccions autonòmiques.

"És un ciutadà estranger que té nacionalitat espanyola. No sé com se suposa que el deportaran. És espanyol i té tots els drets com qualsevol ciutadà espanyol", ha subratllat Ndongo en un vídeo pujat al seu compte de TikTok i sota l'eslògan de "Vox s'ha equivocat, ha de rectificar". "Si vols realment lluitar i enviar un missatge que no ets racista, així malament", ha sentenciat l'assessor de Rocío Monasterio, visiblement molest amb el seu partit.

 

Tot va començar arran del fitxatge de Mbayé per Podemos, el qual va ser respost per la formació d'extrema dreta espanyolista amb l'amenaça que el deportaria. La proclama no té cap mena de base, ja que l'activista d'origen senegalès viu de manera legal a l'Estat des de fa més d'una dècada. De fet, el cas és molt similar al de Ndongo, que també fa anys que viu a Espanya. 

El vídeo de Bertrand Ndongo ha estat rebut amb ironia a les xarxes, que li han retret haver-se adonat ara que es tracta d'un partit racista i xenòfob.

Casos similars

El cas de Ndongo no és l'únic. El mateix candidat del partit a Catalunya, Ignacio Garriga, ja ha estat criticat pel seu blanquejament del racisme de Vox. I ara fa poc més d'un any, el militant negre i cubà de la formació d'ultradreta Sayde Chaling-chong va denunciar a través de les xarxes socials que el que està passant a Vox Catalunya "és una vergonya".

Va lamentar que no entenia com podia ser que posessin al capdavant de la gestora "persones imputades per delictes d'odi contra els immigrants i un exmembre d'un partit nazi republicà ―referint-se al Movimento Social Republicano― vinculat als Ultras Sur de Madrid i que nega l'Holocaust". El militant va assegurar que se sentia "enganyat i fins i tot discriminat". "En aquestes últimes eleccions vaig ser un apoderat destacat a Barcelona. Vaig estar en més de deu col·legis electorals cobrint-ho perquè no donàvem l'abast. M'he sacrificat per Vox i per Espanya", va lamentar.