A contrarellotge, després d'una convocatòria inesperada d'eleccions generals, els partits s'afanyen a crear les seves llistes pel pròxim 23 de juliol. En aquest context, Nadia Calviño, vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, ha anunciat que no formarà part de les llistes del PSOE. "Jo no aniré a les llistes. No hi he anat mai", ha afirmat Calviño en una entrevista a Els Matins de TV3. 

🔴 Eleccions generals 2023 i resultats municipals | Reaccions i última hora

Certament, Calviño va aterrar al govern espanyol amb la remodelació de l'Executiu del juliol de 2001. Des d'aleshores el seu pes a la Moncloa i les polítiques d'aquestes ha anat creixent. Tot plegat podria induir a pensar que formaria part de les llistes, sent una de les figures fortes del socialista. Tanmateix, aquests no són els plans de Calviño. Tot i això, ha explicat que considera que "els ciutadans han de decidir si volen que seguim aquesta política econòmica i social. Crec que l'avalaran". 

Preparant els nous comicis

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reunirà aquest dimecres al Congrés els diputats i senadors socialistes per tal de fer balanç de la legislatura i preparar el partit davant les eleccions generals anticipades. Formalment, el PSOE ja no compta amb tots els seus diputats i senadors del 2019, ja que amb la dissolució de les Corts ja només segueixen sent parlamentaris aquells que formen part de les diputacions permanents del Congrés i del Senat. Tot i això, la convocatòria està oberta a tots els integrants dels grups socialistes que s'acaben de dissoldre.

En aquest espai el president socialista podrà fer balanç davant dels seus parlamentaris dels seus tres anys i mig al capdavant del Govern de coalició de PSOE i Podem, així com per explicar als seus companys de partit els motius d'haver avançat els comicis aquest mes de juliol, en ple estiu i un cop arrencada la Presidència espanyola de la Unió Europea.

Tanmateix, el PSOE ja ha entrat en campanya i ha publicat un vídeo que carrega durament contra les estratègies electoralistes del PP. En el vídeo es repassen totes les "mentides" i pifies que han comès els populars al llarg dels anys. Tot plegat acompanyat del missatge: "El PP es descobreix i confirma que això és el que volen per a Espanya i que aquest és el projecte polític que volen conformar". Falten dies per a les votacions, però la campanya ja és aquí