Les Nacions Unides han cridat l'atenció de nou a Espanya arran de la repressió contra l'independentisme. En resposta a una comunicació de la secretària general, Marta Rovira, en què denuncia detencions arbitràries, persecucions judicials i polítiques i intimidacions contra representants d'ERC, cinc relators especials de l'ONU han demanat a l'Estat espanyol explicacions sobre les mesures que ha adoptat per "posar fi a tota mena de persecució i estigmatització" contra els membres d'ERC a més d'exigir informació sobre el tracte que han tingut per part de la justícia i sobre les mesures adoptades per garantir que tots els partits polítics desenvolupin les seves funcions lliurement.

L'informe recull els casos de Rovira i del president d'ERC, Oriol Junquera, així com el conseller Raül Romeva, els diputats Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, l'expresident del Parlament Roger Torrent, i l'exconseller Jordi Solé. Els relators expressen la preocupació per la informació rebuda sobre represàlies en l'exercici d'un dret i sobre la utilització del dret penal i el poder fiscalitzador de l'Estat per judicialitzar líders polítics i membres de la societat civil que simpatitzen amb ERC. "Ens preocupa que aquestes accions de criminalització de persones exercint els seus drets civils i polítics es tornin un patró sistemàtic, ja que, de ser confirmades, podrien constituir una greu violació de la llibertat d'associació i de reunió pacífica", adverteixen.

Explicacions

Davant de tot plegat, reclamen a l'Estat espanyol informació sobre les mesures adoptades "per posar fi a tota mena de persecució i estigmatització contra las persones pertanyents a ERC, especialment les persones citades"; també sobre les mesures per "garantir el procés degut, i en particular el dret a una defensa efectiva i a un judici imparcial, transparent, efectiu i sense dilacions" contra tots ells. Així mateix demana informació sobre la base fàctica i jurídica de les detencions i els càrrecs presentats contra els dirigents citats i com són compatibles amb la normativa internacional de drets humans.

 

El text, que recull l'informe del Consell d'Europa en què es reclamava la posada en llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, exigeix informació específica sobre Junqueras i Romeva i si se'ls va oferir un règim penitenciari més suau i privilegis només en cas de penediment per les seves accions, que responien a postures polítiques. També s'interessa sobre la proporcionalitat de la pena d'inhabilitació que se'ls ha imposat.

Cinc relators

Els relators, que reclamen informació sobre la forma com s'ha definit els delictes de sedició, malversació i rebel·lió, reclamen dades sobre les mesures adoptades "perquè tots els partits polítics desenvolupin les seves funcions lliurement i que els seus membres realitzin les seves activitats en un entorn segur i propici, lliure d'interferència, inclòs el presumpte espionatge cibernètic", en referència al cas Pegasus.

Signen l'informe el relator especial sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i d'associació, Clement Nyaletsossi; el vicepresident del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària, Mumba Malila; la relatora especial sobre la promoció i protecció del dret a la llibertat d'opinió i expressió, Irene Khan; el relator especial sobre la independència dels magistrats i advocats, Margaret Satterthwaite; i la relatora especial sobre la promoció i la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme, Fionnuala Ní Aoláin.