En el marc d’inauguració de la 48ena edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), la consellera de Presidència, Neus Munté, s’ha mostrat congratulada per “aquest espai de debat” que pretén “reconstruir tot allò que altres van voler fer desaparèixer” davant “les constant envestides del Govern espanyol”. La consellera ha assegurat que el procés no només continua al ritme previst, sinó que està “més viu que mai”.

El tret de sortida de la UCE ha tingut lloc al tradicional Liceu Renouvier de Prada de Conflent, seu ininterrompuda des de 1968. Munté ha aprofitat per emetre un “cordial avís per aquells que volen enterrar el procés”. De la mateixa manera, la consellera ha promogut la dimensió social i inclusiva de la UCE, que permet "remoure consciències".

Debatre i compartir. Aquest és un dels leitmotivs de la UCE, que presenta “un cartell molt hipster” en paraules del president de la UCE, Jordi Cassasas. El sentit universitari, patriòtic i lúdic predomina durant la tercera setmana d'agost. Aquest any vertebra sobre “l’eix mediterrani: camins de mar, de terra i de cultura”. Un "territori comú, però fràgil” per al conseller de medi ambient, agricultura i pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal. L’aposta de la UCE també convenç Munté, que manifesta que l’eix mediterrani hauria de ser una via d’entesa i progrés, en lloc d’un mar sacsejat pel drama humanitari sense precedents dels refugiats”.

Les dificultats de la UCE

A Prada es reivindica la catalanitat dels Països Catalans, que aglutina gent provinent de territoris de la Catalunya Nord, el País Valencià, les Illes Balears o l’Alguer. Cassasas, ha rememorat la “fragmentació malintencionada de la Transició” per entendre les dificultats i traves que suposa organitzar aquest esdeveniment. Segons el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomenec Ros, els greuges van des del manteniment de les instal·lacions com la renovació de les subvencions. En aquest sentit, Cassasas ha recordat que és “imprescindible” comptar amb el suport institucional “per sobreviure”.