Sembla una imatge extreta del cinema o d'una altra època però és del passat cap de setmana. El nou bisbe del municipi alacantí d'Oriola, José Ignacio Munilla, ha estat presentat públicament mentre es passejava dalt d'un burro i amb tot un desplegament policial com si fos una estrella de Hollywood. Més enllà de la fotografia final, aquesta mena de ritual és ben conegut pels habitants d'Oriola ja que és tota una tradició que el bisbe d'aquesta diòcesis saludi als vilatans des de dalt d'una pobre bèstia, en aquest cas la Bartola, uns fets que es remunten ja al 23 de març de 1566. Aquesta mena de tradició, que atempta qualsevol principi animalista, tan sols es manté a Oriola i s'ha eliminat de qualsevol altre municipi de l'Estat espanyol. Centenars de persones el van seguir mentre cridaven el seu nom i l'aplaudien i en el passeig, tampoc van faltar desenes de banderes espanyoles.

PP i Vox el reben amb seguretat policial

A més, va ser rebut amb tots els honors i ell mateix ha penjat a Youtube el recorregut en un perfil públic on segueix els mateixos criteris de publicació que els anomenats influencers. A Oriola, el seu alcalde Emilio Bascuñana va ser l'encarregat de donar la benvinguda juntament amb l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala i els regidors del PP i Vox. Per la banda de Ciutadans, va assistir el seu portaveu però la resta de formacions ja van anunciar que es negaven a assistir per un acte on es glorificava un "personatge homòfob i masclista". Sobretot el PSOE i Cambiemos han volgut remarcar el seu malestar.

"Genocidi femení per culpa de les dones"

El seu currículum de declaracions esperpèntiques es remunta a l'any 2018. En declaracions a Radio María, Munilla va assegurar que existeixen dos feminismes: “el femení”, que busca la igualtat jurídica i legal d'homes i dones, i un “radical o de gènere” que vol equiparar els dos sexes en tots els aspectes. Aquest segon té “com a “víctima la pròpia dona i la veritable causa femenina”. I ho va rematar: "És curiós com el dimoni pot fer un gol des de les mateixes files. El feminisme, en haver assumit la ideologia de gènere, s'ha fet una mena de harakiri”, va arribar a dir. Segons Munilla, el feminisme defensa causes com “el lesbianisme i el bisexualisme” i “l'avortament lliure i gratuït”, que ha suposat un “genocidi femení” a molts llocs del món on s'utilitza perquè no neixin dones.

A Donostia se'l volien treure de sobre

Munilla, fins ara bisbe a Donostia durant més d'una dècada, ha remarcat les seves idees ultres atacant els homosexuals, dels qui ha demanat que han de patir un "procés per sanar la malaltia que pateixen". Del País Basc ha sortit per la porta del darrere. El novembre de 2009, el 75% dels sacerdots de Gipuzkoa es van posicionar en contra de la seva designació com a nou bisbe, nomenat aleshores per l'ultraconservador Rouco Varela.